Editura Humanitas raspunde implicit la intrebare, lansand colectia „Biblioteca de film”, coordonata de Martin S. Martin si criticul Alex Leo Serban. Prima aparitie – dintr-o serie, sper eu, foarte lunga – este, de fapt, o reeditare. Fellini despre Fellini a aparut pentru prima data la noi in 1992, in aceeasi traducere.

Cu acel volum, postfatat de Florian Potra, se lansa o colectie intitulata tot „Biblioteca de film”, din care, dupa stiinta mea, nu a mai iesit apoi nimic. in acea editie, am parcurs de doua ori convorbirile marelui cineast cu Giovanni Grazzini (influent critic de film al cotidianului „Corriere della Sera”, intre 1962-1993).

Totusi, nu am rezistat in fata noii editii (mult mai aratoasa, desigur) si am recitit pe nerasuflate volumul. Iar satisfactiile lecturii au fost la fel de puternice.

Desi este reticent si neincrezator (daca nu cumva asa cere ritualul sau de intrare in dialog…) la inceputul acestor convorbiri („Acum, draga Grazzini, cand stau aici cu tine, nu ma pot impiedica sa ma gandesc ca in acest moment, cine stie, o femeie fermecatoare poate sa strabata Piata San Silvestro: de ce n-am alerga s-o vedem in loc sa stam facand acest interviu?”), Fellini se insufleteste pe parcurs si se dovedeste un interlocutor-povestitor irezistibil.

Citeste restul articolului si comenteaza pe blogul lui Mihai Fulger