Discul care a strâns cea mai mare notă din cele mai multe voturi unice exprimate de public în cadrul campaniei „Votează discul de muzică clasică al anului 2015” derulată pe site-ul Radio România Muzical este semnat de pianista română Raluca Știrbăț și cuprinde integrala lucrărilor pentru pian solo de George Enescu. Albumul, alcătuit din trei CD-uri, a apărut la casa Hanssler Classic și a fost lansat la nivel internațional în octombrie 2015, iar la București pe 3 decembrie 2015.

Raluca Stirbat: Integrala lucrrilor pentru pian solo de George EnescuFoto: Radio Romania Muzical

Potrivit Radio Romania Muzical, discul a strâns un număr de 246 de voturi şi nota 4.93 din maximum 5. A fost difuzat la Radio România Muzical în 4 decembrie 2015 şi poate fi reascultat pe site-ul campaniei (http://www.romania-muzical.ro/voteaza-2015/disc/video-raluca-tirba-integrala-lucrarilor-pentru-pian-de-george-enescu-interviurile-rrm-4-decembrie-2015/1376791/3071/11).

Albumul reunește înregistrări realizate în 2010, 2013 și cele mai multe, în 2015 – este prima dată când apare pe disc totalitatea lucrărilor pentru pian finalizate de Enescu, un gest recuperator necesar în anul când s-au comemorat 60 ani de la stingerea din viață a compozitorului. Patru dintre lucrări sunt înregistrate în premieră mondială (La Fileuse, Regrets, Impromptu în Do major și Sonatensatz în fa diez minor, aceasta din urmă, o primă formă din 1912 a părții întâi din Sonata op.24 nr.1 finalizată în 1924), iar alte trei, sunt publicate în premieră pe CD (Preludiul din Preludiu și Scherzo în fa diez minor, Barcarola în Si bemol Major, Impromptu în La bemol major).

Raluca Știrbăț a avut ca referințe muzicologice volumul "Capodopere enesciene" de Pascal Bentoiu și catalogul lucrărilor enesciene realizat de regretata Clemansa Firca. Raluca Știrbăț, născută la Iași, actualmente stabilită la Viena, este, de altfel, cu adevărat pasionată de tot ceea ce reprezintă moștenirea enesciană: i-a înregistrat lucrările, a făcut parte din colectivul de traducători care a realizat o versiune în limba germană a "Capodoperelor enesciene" de Pascal Bentoiu (volum de asemenea lansat la București pe 3 decembrie 2015), a tras un semnal de alarmă asupra stării avansate de degradare a casei Enescu din Mihăileni, demers care a atras salvarea acestui monument.

Raluca Știrbăț: "Cu emoție am primit vestea că albumul „Integrala creației enesciene pentru pian solo“ este câștigătorul campaniei „Votează discul de muzică clasică al anului 2015“, o campanie meritorie inițiată de Radio România Muzical. Le mulțumesc tuturor celor care au votat pentru această realizare discografică și percep votul lor, înainte de toate, ca pe un omagiu adus compozitorului George Enescu. De asemenea, cred că acest vot este expresia directă de apreciere a inițiativei mele de a grava pe trei discuri opera enesciană pentru pian în integralitatea ei, un gest care sper că va contribui la cunoașterea și re-cunoașterea marelui compozitor român drept unul dintre coloșii muzicali ai sec. XX, atât în rândul muzicienilor, cât și al publicului larg de pretutindeni."

Clasamentul primelor 5 discuri din cadrul proiectului “Votează discul de muzică clasică al anului 2015” se prezintă astfel:

1. Pianista Raluca Știrbăț – integrala lucrărilor pentru pian solo de George Enescu (Hanssler Classic 2015)

2. Violoncelista Laura Buruiană și pianista Alexandra Silocea – sonate de Enescu, Prokofiev și Șostakovici (Avie Records 2015)

3. Violonistul Nemanja Radulovic – albumul Journey East (Deutsche Grammophon 2015)

4. Avi Avital, mandolină – albumul Vivaldi (Deutsche Grammophon 2015)

5. Roberto Alagna – albumul « My life is an opera » (Deutsche Grammophon 2015)