Scurtmetrajul "ARAD. Jurnalul meu virtual / ARAD. My Virtual Diary" este cadoul regizoarei Carmen Lidia Vidu de 1 ianuarie 2016, ziua de nastere a artistei si prima zi a Anului Nou. Pe 1 ianuarie, scurtmetrajul a fost lansat si poate fi vizionat in varianta integrala pe pagina oficiala de Facebook a regizoarei: https://www.facebook.com/SufletelulIustinei.

ARAD. Jurnalul meu virtualFoto: Dani Ionita

"Cadoul meu de An Nou si de ziua mea de nastere e declaratia de dragoste pe care am facut-o parintilor mei si orasului meu in scurtmetrajul . Imi iubesc familia, orasul, vecinii, teatrul, strandul, targul de vechituri, langosii si multe nimicuri care mi-au facut copilaria sa para cu un pas in realitate si cu unul in fantezie. La multi ani tuturor! Bucurati-va de Noul An!" - este mesajul regizoarei Carmen Lidia Vidu la intrarea in 2016.

Filmul "ARAD.Jurnalul meu virtual / ARAD. My Virtual Diary" in varianta integrala:

"ARAD. Jurnalul meu virtual" este al doilea scurtmetraj documentar semnat de Carmen Lidia Vidu, distinsa in anul 2015 cu premiul Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj documentar, pentru filmul ei de debut: "O scurta istorie Astra Film". In filmul "ARAD. Jurnalul meu virtual", Carmen Lidia Vidu isi face si debutul ca actrita, jucandu-si propriul rol.

Carmen Lidia Vidu si parintii sai in "ARAD. Jurnalul meu virtual" / Foto: Dani Ionita

Filmul "ARAD. Jurnalul meu virtual" a debutat cu un premiu la festivalurile internationale, obtinand, in septembrie 2015, "Premiul Special al Juriului" la Indian Cine Film Festival 2015. In luna noiembrie, scurtmetrajul "ARAD. Jurnalul meu virtual" a castigat si o mentiune la 4th Delhi Shorts International Film Festival-15.

  • Sinopsis

Cunoscuta ca primul si cel mai important regizor de teatru multimedia din Romania, Carmen Lidia Vidu a copilarit in Arad, oras pe care l-a parasit acum 15 ani, pentru Bucuresti. Anul trecut, regizoarea a revenit in Arad pentru un experiment cinematografic documentar despre oamenii si locurile copilariei sale. In filmul "ARAD. Jurnalul meu virtual", Carmen Lidia Vidu este protagonista unei calatorii virtuale de-a lungul timpului, comprimata intr-o singura zi.

"ARAD. Jurnalul meu virtual" / Foto: Dani Ionita

Skate park-ul, piata de vechituri, plimbari cu bicicleta prin padure, biserica, jocurile cu oamenii in varsta din parc. Dor de Arad si de frumusetea orasului, de vecina ei si de cel mai bun prieten Cristi, service-ul auto al tatalui ei, tramvaiul, karate, teatrul, Filarmonica din Arad, costumul de sirena si strandul - toate apar in film.

Alcatuit atat din momente reale, cat si suprarealiste, partial din memoria, partial din imaginatia eroinei, locuri vazute de adult prin ochii copilului, momente care au modelat si au contribuit la dezvoltarea si cariera regizoarei, filmul "ARAD. Jurnal meu virtual" este o calatorie vizuala si o poveste despre maturizare, dragoste si nostalgie.

"Sunt o visatoare si de multe ori ma relaxez in propria imaginatie. Imi amintesc de un documentar despre Fellini - - si de faimoasa replica: Acest documentar m-a inspirat sa incerc propria mea versiune a realitatii. este ca o marturisire combinata cu o declaratie de dragoste. Este confesiunea mea despre cum un oras poate modela structura unei fiinte umane. E o declaratie de dragoste pentru parintii mei. Partea nostalgica vine din faptul ca, dupa ani, mi-am amintit cum eram atunci cand eram tanara, imi imaginam ca, indata ce voi termina liceul, voi schimba lumea. Am facut parte din generatia MTV, am crescut in pop-cultura americana, eram toti sub presiunea tineretii, sa devii un geniu la 23 de ani, sa ajungi in varf la 24, rapid si agresiv. Am venit la Bucuresti pentru asta, uneori am fost, alteori nu am fost in varf. Acum am ajuns la maturitate. Cu maturitatea este cel mai dificil sa ai de-a face, nu cu copilaria sau cu batranetea. este modul meu de a percepe realitatea, unghiul meu subiectiv si felul in care oamenii si lucrurile s-au intersectat cu drumul meu. Tonul filmului este nostalgic, putin trist, putin melodramatic, un pic narcisist, un pic de fantezie; singular, infantil, anacronic, ambitios, la fel ca mine", astfel isi descrie regizoarea, care crede cu tarie ca "nu exista povesti impersonale", cel mai nou film de scurtmetraj.

"ARAD. Jurnalul meu virtual" / Foto: Dani Ionita

Scurtmetajul "ARAD. Jurnalul meu virtual" face parte din seria de evenimente dedicate candidaturii municipiului Arad la titlul de Capitala Europeana a Culturii in anul 2021.

Conceptul, scenariul, regia si productia executiva a filmului "ARAD. Jurnalul meu virtual" ii apartin lui Carmen Lidia Vidu. Filmul a fost realizat de o echipa de profesionisti, carora li s-au alaturat si multi voluntari.

"ARAD. Jurnalul meu virtual"

Concept, scenariu, regie si productie executiva: Carmen Lidia Vidu

Montaj: Cristina Baciu

Muzica: Ovidiu Chihaia

Costume: Lachatterie by Isabelle Vijiiac / Helga Fodorean

Foto: Dani Ionita

Scurtmetraj: https://youtu.be/MGBpkZwYyIA

Teaser:https://vimeo.com/126522456 / https://youtu.be/uuFvr5WQ8eE

Blog:http://aradmyvirtualdiary.tumblr.com/

Instagram:https://instagram.com/arad.jurnalul_meu_virtual/

Facebook:https://www.facebook.com/pages/ARAD-Jurnalul-meu-virtual/756005821180535?sk=timeline

Muzica film / Soundcloud:https://soundcloud.com/arad-my-virtual-diary

  • 2015, unul dintre cei mai de succes ani din cariera regizoarei Carmen Lidia Vidu

Carmen Lidia Vidu s-a nascut pe 1 ianuarie 1980, a copilarit in Arad si a absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale din Bucuresti in anul 2003. Este regizor de teatru, de film si de evenimente si a montat douasprezece spectacole de teatru pe scenele Capitalei - de la Teatrul National, Teatrul Odeon si Teatrul Nottara, pana la cele mai importante spatii independente - Teatrul Act, Green Hours sau Godot Cafe Teatru.

Cel mai nou spectacol de teatru montat de Carmen Lidia Vidu este "Eu. O casa de papusi"(https://youtu.be/vwiwP2-3rIk), o adaptare moderna dupa "O casa de papusi", capodopera lui Henrik Ibsen, si poate fi vazut in ianuarie 2016 la Teatrul Odeon.

Anul 2015 a fost unul dintre cei mai plini din cariera regizoarei. Carmen Lidia Vidu a castigat Premiul Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj documentar cu filmul "O scurta istorie Astra Film" (https://youtu.be/-wYZqVNf9eE ) si a fost dinstinsa cu Titlul de Excelenta in Arta Dramatica, decernat de Primaria Arad.

"ARAD. Jurnalul meu virtual" / Foto: Dani Ionita

In 2015, Carmen Lidia Vidu a montat spectacolul "Eu. O casa de papusi" la Teatrul Odeon si a regizat scurtmetrajul documentar "ARAD. Jurnalul meu virtual".

Tot in anul 2015, Carmen Lidia Vidu a colaborat cu Ion Barladeanu la expozitia foto-video "Bucuresti. O lume de Ion Barladeanu si Carmen Lidia Vidu", realizata la Hanul Gabroveni (https://youtu.be/t986UJg6UWE) si a regizat "Constanta. A Dancing City" (https://youtu.be/800glsABiGU), un proiect cultural foto-video despre estetica, dans si orase.