Expoziţia "Stela Teatrului de Comedie - Stela", în care pot fi văzute 21 de fotografii cu Stela Popescu, un remember al rolurilor remarcabile pe care aceasta le-a interpretat în această etapă a carierei sale, la Comedie, a fost vernisată sâmbătă seară, în foaierul Sălii Radu Beligan a Teatrului de Comedie.

Expozitie aniversara Stela PopescuFoto: Afis

Potrivit Agerpres, vernisajul expoziţiei a deschis seria de evenimente prin care artista Stela Popescu este sărbătorită la împlinirea vârstei de 80 de ani.

"Sunt 21 fotografii, toate sunt din rolurile pe care ea le-a jucat la Teatrul de Comedie. E un palmares senzaţional şi erau vremurile când aici era o trupă extraordinară. S-a păstrat până astăzi tradiţia asta de colegialitate şi de bucurie de a juca. Pozele ei le-am găsit în arhiva teatrului păstrate cu foarte multă grijă şi cu foarte multă iubire şi le-am pregătit pentru foaier, iar pe fundal avem o poză care o reprezintă pe Stela în toată splendoarea şi vitalitatea ei, care face ca această expoziţie să fie atrăgătoare şi complexă", a declarat Irina Tapalagă, curatorul expoziţiei, pentru Agerpres.

Ea a precizat că expoziţia va rămâne deschisă în foaierul Teatrului de Comedie "o bună perioadă de timp" şi va putea fi vizitată de public.

Prezent la eveniment, Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), a declarat că Stela Popescu "este în continuare plină de viaţă, plină de tinereţe, joacă, o vedem peste tot, este în permanenta atenţie a criticilor de teatru şi a telespectatorilor de televiziune".

"La femei nu se spune vârsta şi nu se spune vârsta pentru că Stela Popescu este în continuare plină de viaţă, plină de tinereţe, joacă, o vedem peste tot, este în permanenta atenţie a criticilor de teatru şi a telespectatorilor de televiziune. Vreau să vă spun că poate se vor mai naşte stele şi vedete, dar perfomanţele pe care le-a făcut Stela Popescu jucând teatru şi revitalizând ideea de revistă (...) împreună cu Bănică, cu Arşinel şi împreună cu marele maestru, soţul ei, Maximilian, (...) indiferent dacă se vor naşte vedete de musical, sau vedete de revistă, Stela va rămâne dominantă în special printr-un superb monolog - Dem, Dem Gică/ Dem, Dem Lică / Dem, Dem Geo - o performanţă actoricească care cred eu că este inubliabilă şi inimitabilă. În numele meu, în numele Uniunii Cineaştilor, în numele regizorilor care au lucrat cu Stela, am venit în această seară să-i spun 'La mulţi ani!', o tinereţe veşnică, fără bătrâneţe şi să ne putem bucura de ea cât mai mult", a spus Laurenţiu Damian, pentru sursa citata.

Stela Popescu a declarat că, deşi este bucuroasă pentru seria de evenimente prin care este sărbătorită de toţi prietenii din teatru şi nu numai, se simte puţin obosită, nefiind obişnuită să-şi serbeze ziua de naştere.

"Dacă vrei să fiu sinceră, este o hăituială generală, pentru că niciodată nu mi-am făcut ziua, fiindcă era în ajun de Crăciun. Am zis că nu are niciun rost să fac mare hărmălaie înaintea Crăciunului. Dar acum s-au unit toţi, toţi au vrut să mă facă fericită. Sigur că este minunat să vorbeşti cu oamenii. Astăzi sunt prezentă la această expoziţie de fotografie realizată de Irina Tapalagă şi sigur că îmi face o mare plăcere fiindcă am văzut şi câteva fotografii pe care nici nu le ştiam şi care există în arhiva teatrului. Sunt roluri frumoase pe care le-am jucat la Teatrul de Comedie. Am jucat 18 ani aici, unul dintre spectacole fiind şi 'Preşul', unul care a bulversat ţara", a declarat Stela Popescu.

Ea a precizat că evenimentele pregătite de colegi pentru sărbătorirea ei vor continua duminică, cu spectacolul "Aplauze, Stela!", la Teatrul Constantin Tănase", şi luni, la Palatul Copiilor cu spectacolul aniversar "Stela Popescu şi Prietenii ei', organizat de Uniunea Criticilor Muzicali şi Forumul Muzical Român.

"Am un spectacol mâine, la Savoy, făcut de Teatrul Constantin Tănase şi un spectacol făcut la Palatul Copiilor, sala Mare, pentru că eu am jucat foarte mult pentru copii şi atunci se face acolo un spectacol mare, cu intrarea liberă. Vor fi copii, actori cunoscuţi, foarte mulţi, printre care Maria Dragomiroiu, care cântă muzică populară, Adrian Enache, Sanda Ladoşi, Arşinel", a mai spus Stela Popescu.

Actriţa Stela Popescu s-a născut la 21 decembrie 1935, la Slobozia-Hodorogea, Orhei, Basarabia.

Preşedinţia României i-a conferit artistei, la 7 februarie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D - "Arta Spectacolului". În 2002, a obţinut, alături de Alexandru Arşinel, premiul special pentru teatru de revistă al UNITER. Actriţa a primit Premiul de Excelenţă, oferit de Uniunea Criticilor Muzicali şi Forumul Muzical Român - revista Melos, în cadrul festivităţii de decernare a Premiilor criticii muzicale pe 2006, precum şi multe alte distincţii pentru bogata sa activitate artistică pe scenă, în filme şi producţii de televiziune.

La 14 decembrie 2011, Stela Popescu a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului pentru întreaga carieră.