Maestrul Kurt Masur, dirijorul german care a revitalizat Filarmonica din New York si a jucat un rol cheie in protestele pasnice de la Leipzig care au pavat calea pentru reunificarea Germaniei in 1990, a incetat din viata sambata, la varsta de 88 de ani, informeaza Reuters.

Kurt MasurFoto: Wikipedia

Distinsa cariera muzicala a lui Kurt Masul a inceput ca profesor de orchestra intr-un teatru comunist din Germania de Est. De-a lungul anilor a fost director muzical al Filarmonicii din New York si dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii din Londra.

Presedintele Filarmonicii din New York, Matthew VanBesien, isi aminteste ca maestrul Kurt Masur a "impus un standard" in perioada de 11 ani, incheiata in 2002, in care s-a ocupat de orchestra americana, si ca "a lasat o mostenire care traieste si astazi".

"Ceea ce ne amintim cu intensitate este profunda credinta a lui Masur ca muzica este o expresie a umanismului", arata VanBesien intr-o declaratie de presa in care a anuntat moartea dirijorului.

"Am simtit asta puternic dupa 11 septembrie, cand a condus Filarmonica intr-o interpretare emotionanta a Recviemului german de Brahms, iar muzicienii Orchestrei au sustinut concerte de camera gratis in jurul Punctului Zero (Ground Zero)".

Filarmonica a precizat ca maestrul a murit intr-un spital din Greenwich, Connecticut.

Masur s-a nascut in 1927 in orasul Brieg din Silezia, la acea vreme in Germania, acum Brzeg din Polonia, si si-a petrecut o mare parte a vietii sub conducerea comunista din Germania de Est.

Dupa ce a studiat pianul, dirijoratul si compozitia, a preluat, in 1955, primul sau post major, cel de dirijor al Filarmonicii din Dresda.

In timp ce era seful Orchestrei Gewandhaus din Leipzig, in octombrie 1989, s-a alaturat altor 5 cetateni cunoscuti ai orasului contribuind la evitarea unei posibile bai de sange in timpul unui protest anti-guvernamental desfasurat intr-o piata din fata salii de concerte.

Succesul protestelor populare pasnice a contribuit, in cele din urma, la caderea Zidului Berlinului si la reunificarea Germaniei anul urmator.

Presedintele german Joachkim Gauck, care, asemenea lui Masur a fost activ in protestele populare care au dus la caderea Republicii Democrate Germane comuniste, i-a transmis sambata un mesaj celei de a treia sotii a lui Masur, Tomoko Sakurai-Masur, exprimand sincere regrete pentru pierderea unui "muzician excelent" si a unui "mare umanist".

"Multi oameni nu vor uita niciodata cum, in toamna lui 1989, a facut campanie penru schimbari fundamentale in RDG, pentru ca oamenii sa fie liberi si pentru democratie", a aratat Gauck.

Ministrul german de Interne Thomas de Maiziere a declarat ca tara a "pierdut unul dintre cei mai mari ambasadori muzicali ai sai", adaugand ca Masur a "cizelat decisiv Germania, atat muzical cat si politic".

Masur detinea Ordinul de Merit al Germaniei si Legiunea de Onoare din partea Frantei. A lasat in urma sa un repertoriu vast de inregistrari de simfonii, opere si concerte apartinand marilor compozitori ai muzicii clasice.