Expozitie de fotografii si ateliere de confectionat masti traditionale romanesti, la Madrid

de D.S.     HotNews.ro
Miercuri, 16 decembrie 2015, 9:38 Actualitate | Cultură

Masti traditionale romanesti
Foto: Afis
In perioada 18-19 decembrie 2015, vor fi organizate la Madrid o serie de evenimente culturale dedicate sărbătorilor de iarnă şi tradiţiilor româneşti. Ateliere de confecţionat măşti, prezentări ale obiceiurilor de iarnă şi o expoziţie de fotografii vor face cunoscute, în cadrul proiectului „Instantanee de iarnă. Măşti şi costume tradiţionale“, tradiţiile şi expresiile unei lumi străvechi, fantastice, care prin păstrarea obiceiurilor rearmonizează omul din prezent cu spiritul strămoşilor, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.

Ateliere de confecţionat măşti tradiţionale româneşti.
Sebastian Paic şi Bogdan Ciortan, reprezentanţi ai Asociaţiei Zestrea din România, vor susţine vineri, 18 decembrie de la orele 19.00 şi sâmbătă, 19 decembrie de la orele 18.00, două ateliere de confecţionat măşti pentru adulţi, iar sâmbătă de la orele 11.00 un atelier pentru copii, prezentând totodată ceremonialul sărbătorilor, tradiţia colindatului, simbolistica măştilor şi a costumelor populare. Măştile, simbol al lumii fantastice, create de gândirea societăţii tradiţionale româneşti, însoţesc costumele populare în prezentările din cadrul manifestărilor desfăşurate în sate şi întregesc atmosfera specifică sărbătorilor de iarnă.

De asemenea, cei doi meşteri populari îi vor ajuta pe paticipanţii din cadrul atelierelor să-şi descopere şi să-şi folosească expresivitatea artistică în crearea unor măşti tradiţionale pe care le vor putea lua acasa.

Evenimentele sunt gratuite, cu înscriere în prealabil, şi vor avea loc la sediul Institutului Cultural Român de la Madrid.

Expoziția „Instantanee de iarnă. Măşti şi costume tradiţionale" - Fotografii de Florin Andreescu
În fotografiile sale, Florin Andreescu face o incursiune în lumea feerică a sărbătorilor de iarnă, imortalizează instantanee ale obiceiurilor şi ale dansurilor tradiţionale, prezentând detalii de costume şi măşti. Expoziţia este întregită de măşti tradiţionale, reminescenţe ale memoriei colective, care prin expresivitatea lor apropie spectatorul de magia ritualului.

Expoziţia va rămâne deschisă publicului până pe 28 ianuarie 2016 şi va putea fi vizitată în programul de funcţionare al Institutului.

Florin Andreescu este membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi (AAF) din România, iar în 1991 a primit distincţia A.FIAP (Artist al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică). Din 1990 se dedică fotografiei profesionale, mai întâi jurnalismului, apoi fotografiei publicitare şi editoriale, iar între 1991-1998 a fost asistent universitar la catedra de „Multimedia” din cadrul Academiei de Teatru şi Film, Bucureşti şi titularul cursurilor de “Procesare de imagine” şi “Tehnica video şi aplicaţii multimedia”. În 1999 a pus bazele editurilor Ad Libri şi Ad Stock, specializate în editarea de albume fotografice şi cărţi turistice.

Lucrările sale au fost selecţionate în reviste de specialitate precum „Minolta Mirror” (1989, 1991) sau „Hasselbald Forum” (1999). În 1991 a lansat prima colecţie din ciclul „Călător prin ţara mea”, ajuns astăzi la 20 de titluri. Au urmat albume fotografice foarte bine primite de public şi de critică de specialitate precum: „România – o amintire fotografică” (2001), „Anotimpuri” şi Delta Dunării” (2002 – acesta din urmă recompensat cu premiul Asociaţiei Editorilor din România), „Animalele Africii” (2003), „România –Ţara mea” (2005), „România-Anotimpuri”, „România-Delta Dunării” şi „Sibiu-Cetatea roşie” (2007), „România-Ţara vinului”, „Bucovina-Ţara fagilor”, „Bucureşti-Periplu urban” (2008), „Transilvania”, „Made in Romania”, „Braşov-Cetatea coroanei”, „Flashback 1” (2009) şi „Oameni, locuri şi istorii”, „Sighişoara - Amintiri medievale” (2010).  Din 2006 coordonează seria de ghiduri „Mergi şi vezi” (ajuns la 9 titluri) iar albumele "Made in Romania" şi "O amintire fotografică", editate în limba chineză şi expoziţiile "Memorii fotografice" şi "Sat şi tradiţie" au fost prezentate la Expoziţia Mondială de la Shanghai - China. În 2013 editează albumul „Flashback 2”.


Citeste mai multe despre   [P] 1000 inseamna mai mult decat un numar

Angajatii sunt resursa cea mai importanta in orice companie, iar in cazul unui business de servicii, succesul se bazeaza pe resurse umane competente si implicate, care aduc plus valoare in relatia cu clientii. Societe Generale European Business Services, centrul care ofera servicii profesionale cu valoare adaugata in domenii precum finante, achizitii, resurse umane, KYC (Know Your Customers) si servicii de IT pentru grupul Societe Generale, a ajuns la pragul de 1000 de angajati in doar 6 ani de la infiintare.

482 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

Invatamantul profesional a fost vazut in Romania ca o optiune care nu iti ofera foarte multe perspective de viitor. Astfel, foarte multi parinti si elevi prefera calea liceului si apoi a unei facultati care, de cele mai multe ori, produce someri pe banda rulanta.
(Sondaj sustinut de Asociatia Nationala a Industriei Textilelor din Romania)
1. Sunteti pro sau contra invatamantului profesional din Romania?
(Un singur răspuns posibil)
 • Pro - mi se pare o alternativa buna
 • Contra - nu iti ofera prea multe posibilitati profesionale pe piata muncii
 • Nu ma intereseaza, oricum voi trai pe banii parintilor
2. Considerati ca scoala profesionala ar putea fi o solutie pe termen mediu si lung pentru reducerea somajului?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
3. Considerati viabila alegerea unei scoli profesionale in detrimentul unui liceu, mai ales in zonele unde economia nu este foarte diversificata?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
4. Credeti ca este mai utila o scoala profesionala axata pe domenii unde exista o lipsa acuta de personal calificat sau o universitate care produce pe banda rulanta absolventi intr-un domeniu fara cautare pe piata muncii?
(Un singur răspuns posibil)
 • O scoala profesionala - sanse mai mari de angajare
 • Universitatea ramane universitate - diploma e importanta
 • Nu stiu, nu ma intereseaza


Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă