Poeţii Igor Lukšić (Muntenegru) şi Marius Chivu (România) se vor întâlni cu publicul belgian în 20 decembrie la cafeneaua literară Le Cercle des Voyageurs din Bruxelles. La discuţia despre poezie, traducere şi literatură europeană va mai participa directorul editurii M.E.O., Gérard Adam.

Igor Luksic si Marius Chivu in dialog la BruxellesFoto: ICR

Întâlnirea este organizată de Institutul cultural român (ICR) de la Bruxelles şi va fi moderată de Robert Adam, directorul ICR Bruxelles.

Volumele de poezie Le livre de la peur / Cartea fricii de Igor Lukšić şi La ventolière en plastique / Vîntureasa de plastic (traducere de Fanny Chartres) de Marius Chivu au fost traduse şi publicate în limba franceză la Editura M.E.O. în 2015 şi vor fi lansate cu această ocazie.

Igor Lukšić (n. 1976, Muntenegru) este om politic, economist şi poet. A fost pe rând membru al parlamentului Muntenegrului (2001-2003), parlamentar al Serbiei şi Muntenegrului (2003-2006), ministru de finanţe (2004-2010) şi prim ministru (2010-2012) al Muntenegrului. Din 2012 este vicepremier şi ministru al afacerilor externe şi integrării europene în actualul guvern din Muntenegru. Le livre de la peur / Cartea fricii este al doilea volum de poezie al poetului, după volumul Le livre du sourire / Cartea zâmbetului.

Marius Chivu (n. 1978, Horezu) este scriitor, traducător, critic literar, iar din 2005 ţine cronica literară la Dilema veche. A debutat publicistic cu recenzii şi cronici literare în anul 2000 în revista România literară şi editorial cu volumul de poezie Vîntureasa de plastic (2012, Brumar), distins cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul pentru debut al revistei Observator cultural şi nominalizat la Premiul „Cartea Anului", acordat de România literară şi la Premiul „Cartea de Poezie a Anului", acordat de Radio România Cultural.

Programul cuprinde prezentarea cărţilor, lecturi în limbile originare ale textelor şi în franceză, precum şi un dialog cu autorii în limba engleză.

Cafeneaua literară Le Cercle des Voyageurs este reprezentată de asociaţia culturală Mondoculture, colaborator în proiect.