Marcand 60 de ani de la trecerea in eternitate a marelui muzician, sambata 28 noiembrie de la orele 18, in Aula Palatului Cantacuzino, la Muzeul National George Enescu, minunatele creatii ale acestui geniu national, compozitor, violonist, pianist, pedagog, vor fi prezentate publicului intr-un Recital Extraordinar Omagiu lui George Enescu, sustinut in cadrul Cursurilor de Maiestrie in Arta Liedului oferite de Mariana Nicolesco. Participa laureati ai Concursului National al Liedului Romanesc: sopranele Silvia Micu si Irina Baiant, mezzosopranele Oana Andra si Florentina Soare, tenorul Adrian Dumitru si baritonul Alexandru Chiriac, acompaniati la pian de maestrul Alexandru Petrovici.

Mariana NicolescoFoto: Arhiva personala

"Ideea de-a ma apropia mai mult de liedurile enesciene, de-a cauta sa le reunim si sa le interpretam, multe dintre ele fiind pe atunci uitate sau pierdute - declara Mariana Nicolesco - m-a animat din clipa in care, la Recitalul de Belcanto pe care l-am sustinut la Carnegie Hall din New York, bijuteria muzicala Languir me fais, pe care am cantat-o printre bisuri, a declansat aplauze uriase, ca acelea ce au urmat sublimelor arii ale marilor eroine din opere. Aceeasi reactie a publicului la Recitalurile mele la Teatrul alla Scala din Milano, la Marea Sala a Conservatorului din Moscova, la Ateneul Roman.

Dupa cativa ani de cercetare, un manunchi de peste patruzeci de lieduri de George Enescu au fost prezentate pentru prima oara de laureatii Concursului National al Liedului Romanesc pe care l-am creat in 2003. In cadrul Anului International George Enescu 2005 decretat de UNESCO aceste lieduri, de altfel inregistrate atunci pentru prima oara in versiune audio si video, au fost purtate in triumf de tinerii artisti la Expozitia Universala de la Aichi, in Japonia, la Nagoya si la Tokio, la Praga, Roma, Paris, New York". - Mariana Nicolesco

Asa cum scrie Mariana Nicolesco in caietul-program al evenimentului, "liedul e poate expresia cea mai profunda a intimitatii noastre celeste si, in acelasi timp, o lectie suprema de stil", anuntand totodata ca evenimentul va fi inregistrat pentru o emisiune ce va fi transmisa inainte de finele anului.