Memoriile lui George Tomaziu, lansate la Londra

de D.S.     HotNews.ro
Miercuri, 25 noiembrie 2015, 15:10 Actualitate | Cultură

Memoriile lui George Tomaziu
Foto: ICR Londra
Institutul Cultural Român din Londra lansează mâine, pe 26 noiembrie, volumul “The Witness”, recent publicata traducere în limba engleză a „Jurnalului unui figurant”, semnat de George Tomaziu, personaj fascinant al exilului românesc, nepot al lui George Enescu, pictor de talent și figură eroică a rezistenței antinaziste și, după război, antisovietice.

Lansarea va avea loc, la sediul din 1 Belgrave Square, în prezenţa traducătoarei, Lady Jane Reid, a scriitorului Alan Judd  şi a fiului lui George Tomaziu, Georges Tomazi.

„Jurnalul unui figurant”, scris în limba franceză la Paris, între anii 1976-1989, şi publicat în limba română la Editura Univers (1995), în traducerea Marianei şi a lui Gabriel Mardare, este o mărturie încărcată de tâlc despre o perioadă istorică complicată, plină de momente tragice și alegeri dificile, dar și un excurs personal, ce sondează adâncurile intime ale unui artist veritabil. O parte impresionantă a jurnalului este dedicată celor 13 ani de detenție politică, începând cu arestarea și anchetarea sa și continuând cu anii de umilințe și privațiuni în penitenciarele Aiud și Jilava.

 George Tomaziu (4 aprilie 1915, Dorohoi – 3 decembrie 1990, Paris) a fost pictor, grafician, memorialist și poet, absolvent al Academiei de Arte Frumoase din București la clasa maestrului Francisc Șirato. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a lucrat, ca locotenent, pentru Serviciile Secrete Britanice, transmițând informații despre trupele germane de pe frontul de est și din România. În anii războiului, a format și condus un grup clandestin de luptători antinaziști, din care făcea parte și criticul Alexandru Balaci. În luna iunie 1944, a fost arestat și dus la Odobești, bătut și anchetat pentru a devoala rețeaua de spionaj din care făcea parte. În anul 1950, George Tomaziu a fost din nou arestat sub acuzația de spionaj în favoarea Marii Britanii și a fost condamnat de către Tribunalul Militar din București la 15 ani de muncă silnică. Așa cum a rămas consemnat în memoriile sale, a fost susținut în timpul procesului de către Geo Bogza, mentorul său. A fost eliberat în 1963. În anul 1969, după ani de șicane și interdicții, Tomaziu a părăsit România şi s-a mutat mai întâi la Londra, apoi la Paris. De-a lungul timpului, a expus la Köln, Paris și Londra. A fost inclus de către Zahu Pană în antologia „Poezii din închisori”, care a apărut în anul 1982.


Citeste mai multe despre   
Astra Film Festival 2017

VIDEO INTERVIU ​Hanka Kastelicova, producator executiv HBO Europe: Timpul mediu de productie pentru un film documentar HBO este de patru ani, dar am avut si cazuri in care totul s-a intins pe o perioada de 10-14 ani

Hanka Kastelicova, producator executiv HBO Europe, discuta in cadrul unui interviu despre implicarea HBO in productia de filme documentare si numarul mic de cinematografe din Romania: "De exemplu, filmul Lumea Vazuta de Ion B., regizat de Alexandru Nanau, a primit un premiu Emmy. Am continuat cu Alexandru si am produs filmul Toto si surorile lui, film care a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, echivalentul Oscarului european".
  • Intra in articol pentru a citi principalele declaratii ale lui Hanka Kastelicova

382 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi