,,Oedipe", unica opera semnata George Enescu a fost prezentata vineri, 20 noiembrie a.c., intr-o noua montare la Opera Nationala Bucuresti. Pus in scena de regizoarea Valentina Carrasco impreuna cu o echipa de creatie internationala, noul ,,Oedipe" a impresionat in egala masura spectatorii, dar si pe numerosii manageri de teatre lirice aflati la Bucuresti cu ocazia conferintei de toamna a retelei Opera Europa.

"Imi place aceasta idee - a lui Nietzsche - ca zeii sunt precum copiii care se joaca amuzati cu vietile noastre. Se implica pe ei insisi in acest joc, precum copiii cand sunt concentrati asupra jocului si se pot razgandi foarte repede, fara nicio explicatie. De aceea vietile noastre pot parea atat de haotice sau lipsite de sens cateodata: ele sunt rezultatul unui joc de copii, irational si proaspat. Cred ca Oedip - ca noi toti - este o victima a acestui joc. Cumva, cred ca este o usurare faptul ca destinul nostru este in mainile copiilor. Fara gravitate, fara frica. Doar joc." - declara Valentina Carrasco referitor la propria-i viziune regizorala asupra Oedip-ului enescian.

In viziunea creatorilor spectacolului "Oedipe" nisipul reprezinta elementul principal. El este, dupa cum spune si realizatoarea costumelor productiei, Barbara del Piano, precum un blestem, ca destinul de care nimeni nu poate scapa, nisipul se prelinge peste tot, ne sufoca, ne acopera. ... Plecand de la acest nisip care, spulberat de vant si maturat de valuri, acapareaza totul, Valentina Carrasco impreuna cu echipa sa au reconstruit, scena cu scena, povestea lui Oedip, avand mereu in vedere aceasta imagine, care pe parcursul spectacolului se metamorfozeaza continuu.

Pentru a crea un cadru care sa combine senzatia de arhaic cu cea de spatiu atemporal, scenografa Blanca Añón si designerul de costume Barbara Del Piano au ales materiale brute, aspre, drapaje ferme si un stil simplu, inspirat de miscarea artistica italiana Arte Povera (Arta saraca) de la jumatatea anilor '60 si de creatiile unor creatori de moda contemporani precum Yohji Yamamoto sau Issey Miyake. Astfel, culorile din spectacol sunt sterse, culori de pamant, care amintesc de prezenta constanta a nisipului, element sufocant care domina scena si care creeaza senzatia de poveste ancestrala.

Pasajele video realizate de catre Esterina Zarrillo, impreuna cu lighting designul conceput de Peter van Praet au avut rolul de a implini imaginea unui decor aflat mereu in schimbare, multifunctional, si de a marca trecerea timpului, avand in vedere ca in opera se desfasoara intreaga viata a personajului Oedip.

Rolul titular i-a revenit baritonului Davide Damiani, care a evidentiat printr-o interpretare impecabila atat maretia tragica a personajului, cat si latura sa umana. Noua montare a fost si un prilej pentru mai multe debuturi ale unor tineri artisti romani: Sorana Negrea (Sfinxul), Antoneta Bucur (Merlopa) si Ala Cheptini (Antigona).

Urmatoarea reprezentatie ,,Oedipe" de George Enescu va avea loc in data de 12 decembrie, ora 18.30. Biletele pot fi achizitionate online la adresa tickets.operanb.ro, precum si de la Casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti, deschisa zilnic intre orele 9.00-13.00 si 15.00-19.00.