Soprana Elena Moşuc a primit, luni seara, Marele Premiu al celei de-a treia ediţii a Galei Operelor Naţionale, eveniment organizat de Opera Naţională Română din Iaşi, primăria municipiului şi ministerul Culturii, informeaza Agerpres.

"Acum 25 de ani debutam pe această scenă în "Regina Nopţii". Iată-mă aici, primind acest trofeu care reprezintă foarte mult pentru mine. Sunt emoţionată întotdeauna când ajung aici. Când ajung acasă am emoţii mai mari decât pe marile scene din străinătate. Succesul meu nu e doar unul personal ci şi unul al Iaşiului, al României. Dedic acest premiu familiei mele, mamei mele, tatălui meu pe care astăzi l-am condus pe ultimul drum, surorii mele", a spus soprana Elena Moşuc.

Alături de ea, pe scena Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi a urcat baritonul Leo Nucci, unul din marii artişti ai scenei lirice mondiale, pentru a încânta publicul cu arii din opere celebre.

Premiul special al Galei, acordat de Opera Naţională Română Iaşi a fost conferit organizatorilor Festivalului şi Concursului Internaţional de canto "Hariclea Darclee".

Hector Lopez, de la Opera Naţională Română din Cluj Napoca, a primit premiul pentru "Cel mai bun solist" din stagiunea 2014-2015.

"Vreau să mulţumesc în primul rând juriului şi familiei mele. Îmi iubesc meseria mea. Nu o consider o meserie. Este o bucurie să fiu în faţa dumneavoastră să împărtăşesc pur şi simplu ceea ce e frumos'"a spus Hector Lopez.

Diana Ţugui, tot de la Opera Naţională Română din Cluj Napoca, a fost premiată la categoria "Cea mai bună solistă".

Italianul Andrea Battistini a primit Premiul pentru "Cel mai bun regizor", pentru opera "Otello" de Giuseppe Verdi, de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Maria Bieşu" din Republica Moldova.

Opera Maghiară de la Cluj Napoca a fost premiată la categoria "Cel mai bun spectacol de operă", pentru "Nunta lui Figaro", de W.A.Mozzart, în regia lui Peter Novak.

Traian Ichim, de la Opera Naţională Română Iaşi, a primit premiul "Cel mai bun dirijor".

În cadrul spectacolului de Gală Premiul pentru "Cel mai bun spectacol pentru copii" a revenit piesei "Peter Pan", transpusă pe scenă de Opera Naţională Română Cluj Napoca.

Premiul "Cel mai bun spectacol de musical" a fost acordat Operei Maghiare Cluj Napoca, pentru "Letshow".

"O noapte la Veneţia" - montat la Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa - a primit premiul pentru "Cel mai bun spectacol de operetă".

Premiul pentru 'Cel mai bun solist de balet clasic' i-a fost oferit lui Alecsei Terentiev, de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Chişinău, iar Premiul pentru cea mai bună solistă de balet clasic i-a revenit Cristinei Terentiev, tot din Chişinău.

Horaţiu Cherecheş, de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski", din Constanţa, a primit premiul "Cel mai bun coregraf de balet clasic".

"Cel mai bun spectacol de balet clasic" a fost considerat a fi "Romeo şi Julieta", de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski".

Mario de Carlo, de la Opera Naţională Română din Cluj Napoca a primit Premiul pentru concepţia decorurilor, pentru "Lucia di Lammermoor".

Premiul pentru "Cea mai bună solistă de dans contemporan" i-a revenit Vioricăi Bogoi, de la Opera Maghiară Cluj Napoca, pentru "Visul unei Nopţi de vară".

"Cel mai bun solist de dans contemporan" a fost desemnat a fi Florin Ianc, de la Opera Maghiară Cluj Napoca, pentru interpretarea din "Visul unei nopţi de vară".

Premiul "Mihaela Athanasiu", pentru "Cel mai bun coregraf de dans contemporan" i-a fost conferit regizorului Gigi Căciuleanu, pentru spectacolul "Imagine All the People", de la Opera Naţională Română Iaşi.

"Cel mai bun spectacol de dans contemporan" a fost premiul înmânat celor de la Opera Maghiară din Cluj Napoca, pentru piesa "Visul unei nopţi de vară".

La categoria "Cel mai bun debut feminin", premiul a revenit sopranei Lăcrămioara Hrubaru Roată, de la Opera Naţională Română Iaşi. Tot unui artist al ONRI, tenorului Florin Guzgă, i-a revenit premiul pentru "Cel mai bun debut masculin".

Premii de excelenţă, pentru întreaga carieră au fost conferite din partea Operei Naţionale Române prim-balerinei Ileana Iliescu, balerinului Gheorghe Iancu precum şi balerinului, coregrafului şi regizorului George Ştefan.

"Dansul pentru mine a fost, este şi va rămâne viaţa mea", remarca marea artistă la finalul discursului său.

În cadrul Galei, un alt premiu de excelenţă a fost acordat de ONRI designerului şi scenografei Marinei Drăghici.

Premii de Excelenţă şi Premii Speciale au fost acordate şi de Opera Naţională Română din Cluj, Opera Naţională Maghiară din Cluj Napoca, Opera Naţională 'Oleg Danovski'.

Pentru prima oară în cadrul Galei Operelor Naţionale au fost acordate Premii "In Memoriam", baritonului Dan Iordăchescu, sopranei Eleonora Enăchescu, sopranei Roxana Bageac şi tenorului Cornel Stavu.

Aflată la cea de-a treia ediţie, Gala Premiilor Operelor Naţionale premiază performanţele lirice ale Operelor Naţionale Române din ţară care şi-au desemnat nominalizările pentru fiecare categorie de premii.