Sala Atelier a TNB,

Teatrul de Stat al Greciei de Nord prezinta o premiera de exceptie, Apararea lui Socrate de Platon - in varianta originala

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 23 noiembrie 2015, 15:30 Actualitate | Cultură

Apararea lui Socrate de Platon
Foto: Afis spectacol
Joi 3 decembrie 2015, ora 20.00, la Sala Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti se va juca, într-o unică reprezentaţie, Apărarea lui Socrate de Platon, spectacolul Teatrului de Stat al Greciei de Nord, în regia lui Dimos Avdeliodis.

Ambiţioasă propunere, intenţia regizorului a fost aceea de a recupera, în versiunea originală, în greaca veche, un text aproape uitat, ceea ce constituie o premieră mondială, dar şi o binemeritată restituire filologică şi artistică a unuia dintre din celebrele dialoguri ale filosofului Platon, discipol al lui Socrate. Spectacolul va fi supratitrat în limba română, anunta TNB.

"Apărarea lui Socrate" reprezintă versiunea scrisă de Platon, bazată pe discursului de apărare al lui Socrate împotriva acuzaţiilor ce i-au fost aduse acestuia în cursul procesului intentat de tribunalul popular suprem atenian, Heliaia: faptul de a fi corupt tineretul, de a nu fi crezut în zeii atenieni şi de a fi creat noi zeităţi.
Socrate roagă juriul să fie judecat potrivit adevărului şi nu conform forţelor sale oratorice. Elocvența sa nu este însă suficientă pentru a-l scăpa de pedeapsa capitală prin otrăvire. Istoria păstrează unele din ultimele sale gânduri din timpul procesului, când filosoful ar fi spus:  ”...mai frumos şi mai uşor, în loc de a-i pedepsi pe alţii, ar fi să-ţi dai toată silinţa să fii cât mai bun tu însuţi”.

Urmărind să transpună scenic sentimentele şi moralitatea lui Socrate, regizorul ne îndeamnă să ascultăm cu atenţie rostirea cuvântului original din text, cel care implică un anume sunet şi o muzicalitate aparte. „Felul în care se vor spune cuvintele determină claritatea ideii. Caracterul solemn al acestei reprezentaţii şi aducerea unui omagiu acestui eveniment istoric, excelent şi dramatic,  ne impune ca revenirea actorilor, la finalul spectacolului, pentru a saluta, să nu mai aibă loc”, explică regizorul.

Reprezentaţia de la Bucureşti va avea loc după participarea spectacolului în cadrul Festivalului „Zile şi nopţi de teatru european la Brăila”, programată pentru data de 1 decembrie 2015, iar pe 4 decembrie, Apărarea lui Socrate va fi pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.


Citeste mai multe despre   
[P] Camera Consultantilor Fiscali organizeaza examen de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent in Bucuresti, in data de 4 noiembrie 2017

Camera Consultantilor Fiscali este organizatia profesionala de utilitate publica care coordoneaza activitatea de consultanta fiscala din Romania si are in evidenta peste 5.500 de membri la nivel national. Inscrierile la examen se fac in perioada 2 octombrie 2017 - 20 octombrie 2017 pe site-ul http://www.ccfiscali.ro/.

717 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri