¬Scriitorul Mircea Cartarescu a lansat, sambata, la Targul Gaudeamus din Bucuresti, cel mai recent roman al sau, "Solenoid", despre care a spus ca trebuie citit cu rabdare, fiind o carte lunga, "mai speciala", care cere o anumita obisnuinta a lecturii. La evenimentul de lansare, care a avut loc la Targul International Gaudeamus - Carte de invatatura, ce se desfasoara de miercuri pana duminica, in Pavilionul Central Romexpo din Bucuresti, au paticipat scriitorul Mircea Cartarescu, Lidia Bodea, director general editura Humanitas, si filosoful Gabriel Liiceanu, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Gabriel Liiceanu a afirmat ca, pentru a exprima "extraordinarul momentului pe care il traim", i-a cerut voie lui Mircea Cartarescu sa citeasca in fata publicului un mesaj pe care l-a transmis romancierului, dupa cele opt zile in care a lecturat romanul "Solenoid", care are 838 de pagini.

"Am citit in fiecare seara in opt calupuri de cate o suta de pagini. Din cauza lor am rupt, de fapt, legatura cu lumea in aceste zile. (...) Primul gand cand am terminat a fost sa imi scriu pe cartea de vizita ᅡEu am citit 'Solenoid'ᅡ, caci, in fapt, despre asta e vorba, despre un eveniment care iti taie, oarecum, viata in doua. Cine va citi cartea ta va inceta sa fie un cititor de rand. (...) Acum o jumatate de ora mi-a fost adus volumul proaspat aparut. Am avut certitudinea, privindu-l, ca tin in mana cea mai de seama isprava a acestor 25 de ani Humanitas si ca am asistat, contemporan cu autorul si mandru implicat intrucatva in povestea vietii lui, la nasterea uneia dintee cartile mari ale lumii. (...) Mi-am amintit de scrisoarea pe care ti-am trimis-o in urma cu doua decenii, o reverenta solemna pe care o faceam in fata celui care erai si a celui care urma sa devii. Am stiut de atunci ca asa se va intampla, ca vei fi alesul. Al doilea gand care m-a insotit pe parcursul lecturii este ca ceea se intampla in aceasta carte, cartea disperatei cautari a imposibilei mantuiri, nu poate fi reluat in cuvinte, nu poate fi comentat, asa cum va spuneam nu poate fi comentata muzica. Cum sa comentezi un urlet literar modelt dumnezeieste? (...) Singurul lucru pe care ti-l reprosez este ca iti lasi cititorul devastat. Nu speranta ne-o iei, caci multi nici nu o aveam, ci iluzia, dreptul de a ne minti zilnic in liniste, de a ne inventa jocuri de oameni mari, ca sa driblam existenta si sa nu innebunim pur si simplu", i-a scris Gabriel Liiceanu lui Mircea Cartarescu.

In continuare, Gabriel Liiceanu a vorbit despre cartea lui Mircea Cartarescu, spunand ca autorul "nu e un tip normal": "Ca sa fie clar: Cartarescu nu e un tip normal. Nu seamana cu niciunul din aia care se afla in clipa de fata in sala, in Romania sau pe planeta. De ce nu e normal? Pai, pentru ca a ajuns sa vada si sa simta altfel decat toti oamenii care ii sunt contemporani si decat multi care l-au precedat. Face parte din acei putini care simt enorm si au ochiul vederii care descopera monstruosul, care este componeta esentiala a existentei, oricat de bine infasurata este ea. Altfel spus, este un personaj, un om, o fiinta umana, careia carcasa de aparare ii lipseste si atunci tot ceea ce lumea trimite indeobste intre noi, mai ales, grozavia lumii, este luata de el in plin. In timp ce noi avem toate mecanismele de a ne apara, el nu are niciunul. Dimpotriva, are toate mecanismele de a le recepta. Si acum vine partea a doua: ce recepteaza acest om care nu are carcasa de aparare? Recepteaza conditia umana. Ei, si, nu suntem toti in conditia umana? Suntem, dar nu o receptam", a mai spus Gabriel Liiceanu, precizand ca "Solenoid" reprezinta "cautarea disperata a unor evadari".

Gabriel Liiceanu a vorbit si despre titlul acestei carti, care, anterior publicarii, a fost denumita "Anomaliile mele": "Solenoidul este o bobina, dar Cartarescu ii da proprietati speciale. E o bobina care nu numai e in stare sa genereze energie si sa produca magnetism, e o bobina care e in stare, in acelasi timp, sa faca ca lucrurile sa intre in levitatie. Toata cartea asta este o cautare de a iesi pe verticala din lume, ca si cum am avea posibilitatea evadarii intr-o alta dimensiune", a spus Gabriel Liiceanu.

Vorbind despre cartile sale, Mircea Cartarescu a spus ca intr-un fel "pacaleste lumea" si le-a recomandat cititorilor sa citeasca in tihna noul sau roman, "Solenoid": "Mie mi se pare ca, de fapt, cam pacalesc lumea, pentru ca mie mi-e atat de usor sa scriu, pe cand altora le e atat de greu sa citeasca, si, din punctul acesta de vedere, am foarte multa simpatie si duiosie pentru cei care incep sa citeasca o carte a mea, pentru ca stiu ca uneori le vine mai greu. (...) Eu as vrea sa incercati sa cititi aceasta carte, este o carte lunga si cere o anumita obisnuinta a lecturii, pe care oamenii nu prea o mai au astazi. Noi citim pe Facebook acum, cate o bucatica de colo, cate o bucatica de colo. Obisnuinta lecturii indelungate ne-a cam disparut (...), nimeni nu mai citeste cum citea inainte, dar, totusi, as vrea sa va rog sa aveti rabdare cu aceasta carte. E o carte mai ciudata, mai speciala. E o carte care incepe pe la pagina 250 asa. (...) Pana acolo sunt schele, este schelarie pe care apoi se va ridica cartea propriu-zisa.", a spus Mircea Cartarescu, recomandandu-le cititorilor sa citeasca in tihna, sa nu se grabeasca cu lectura.

"Aceasta carte nu este pentru dumneavoastra toti, ci pentru fiecare dintre dumneavoastra in parte", a adaugat scriitorul.

"Orice carte, spus simplu, este nasterea unui copil. Pot spune ca sunt mama eroina deja, datorita numarului mare de copii pe care deja ii am, ajutat de niste moase minunate, pe care le am alaturi de mine", a mai spus Mircea Cartarescu, precizand ca nu va vorbi despre acest "copil", lasandu-i pe cei dinafara operei sa se exprime. "Aceasta editie nu este absolut perfecta, mai sunt mici scapari, mai sunt lucruri pe care le vom remedia la editia a doua, tocmai datorita grabei extraordinare cu care am lucrat cu totii pentru asta", a incheiat Cartarescu.

Mircea Cartarescu s-a nascut pe 1 iunie 1956, la Bucuresti. A urmat cursurile Facultatii de Filologie a Universitatii din Bucuresti si a debutat ca poet, publicand cateva volume de versuri, marcate de spiritul a ceea ce critica literara a numit "generatia optzecista". Treptat, s-a indepartat de poezie, dedicandu-se aproape exclusiv prozei. Povestirilor din "Nostalgia" le-au urmat un scurt roman ("Travesti", 1994) si apoi unul in trei volume, "Orbitor" (1996-2007), privit de critica drept un reper al prozei romanesti contemporane.