CD-ului multimedia si brosura Go East de Stefana Marmureanu si Maxim Trikhanov, rezultat in urma itinerarii unei expozitii de arta plastica romaneasca in spatiul ex-sovietic, vor fi lansate marti, 11 decembrie, ora 17,30 la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38, Bucuresti). Brosura si CD-ul multimedia Go East ilustreaza experientele prilejuite de proiectul "Arta si spiritualitate romaneasca", desfasurat in perioada martie – mai 2007 in orase.

Destinat comunitatilor de romani din Kazahstan, Kargazstan si Rusia, proiectul a constat in itinerarea unei expozitii de arta plastica romaneasca, careia i s-au asociat reuniuni, auditii muzicale, prezentari de documentare, donatii de carte si publicatii, informeaza ICR.

„Daca vreunul din cei opt membri ai echipei isi inchipuia ce il asteapta, aceasta expeditie culturala nu ar fi avut loc. Chiar si o simpla calatorie cu o gentuta pe urmar, cu avionul sau cu trenul, pare sa fi fost obositoare daca avem in vedere faptul că sapte romani «nebuni» si un rus asemenea lor au parcurs un drum lung de 30 000 de kilometri, de la Bucuresti pana la Vladivostok si inapoi, cu opriri la Kiev, Astana, Karaganda, Alma-Ata, Biskek, Novosibirsk, Irkutk, Habarovsk, Vladivostok, Sankt-Petersburg si Moscova. Dar ne ne-au atras laurii globe-trotter-ilor. Noi am carat pentru a expune in orasele vizitate 75 de lucrari ale unor artisti plastici contemporani. Asta pe langa tona de bagaje. Am batut cu siguranta recordul de manipulare a greutatilor. Am si vazut insa locuri uimitoare, pe care nu le intalnesti altundeva; soarele bland din Siberia; oameni saritori; fireste, lacul Baikal. In ciuda oboselii pricinuita de lunga si istovitoarea calatorie, vrem deja sa ajungem acolo din nou“ – Maxim Trikhanov