„La ani buni dupa ce Giovanni Sartori a scris despre imbecilizarea prin televiziune, Alain de Botton se intreaba: ce sunt, de fapt, stirile (de la televizor, dar nu numai)? Inlocuitorul agresiv al religiei? O forma de hrana prin perfuzii vizuale? O modalitate de reafirmare a deja vechiului principiu dupa care raul se vinde bine si binele se vinde rau?

stirile-manualul-utilizatoruluiFoto: GiftBooks.ro

Raspunsul e previzibil: toate trei la un loc. Asa stand lucrurile, cartea lui nu e doar o analiza a importantei pe care-o au stirile in viata noastra, ci si o cronica a felului cum ne raportam noi, publicul, la ele. Citind-o, ne vom da seama ca, fara sa stim, am facut deja trecerea de la couch potatoes la headline junkies. Ca respiratia naturala a vietii noastre a preluat iremediabil calupurile de noutati senzationaliste. Ca ne aflam intr-un apasat deficit de empatie. Ca frematam de nerabdare asteptand divortul unei celebritati, prabusirea unui politician sau o catastrofa aviatica. Ca masinaria care produce stiri regleaza de fapt ritmurile mersului nostru zilnic si uneori silnic prin lume. Si ca o zi fara titluri, socuri si sondaje a devenit pur si simplu de neconceput.“ - Radu PARASCHIVESCU

Alain de Botton s-a nascut in anul 1969, la Zürich. Familia, de ascend enta sefarda, provine din micul oras castilian Boton, pe care il paraseste in 1492. Tatal sau s-a nascut la Alexandria, in Egipt. Alain de Botton isi petrece primii opt ani de viata la Zürich, iar urmatorii zece la Oxford, ca intern, si isi continua studiile la Cambridge. Cei zece ani de internat sunt cea mai urata amintire a vietii sale. Romancier, eseist si jurnalist, Botton preda si filozofie la Universitatea din Londra. Pe langa limba in care scrie, engleza, vorbeste perfect franceza si germana. Cartile sale, in care puritatea trairii este dublata de inteligenta narativa si de inteligenta pur si simplu, au succes in toata lumea.