O statueta mesopotamiana inalta de opt centimetri, cu o vechime de 5.000 de ani, a fost vanduta, miercuri, pentru o suma record de 57,2 milioane de dolari la casa de licitatii Sotheby's, New York, informeaza AFP.

"The Guennol Lioness", care apartinea unei persoane particulare, a fost calificata drept una dintre cele mai insemnate "capodopere din toate timpurile" de catre cei doi experti ai licitatiei de miercuri, Richard Keresey et Florent Heintz.

Licitatia s-a desfasurat cu sala plina. Cinci persoane si-au disputat statueta, trei participand la licitatie prin telefon, si doua din sala. Castigatorul a fost identificat ca fiind un britanic care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Aceasta vanzarea a depasit recordul de 28,6 milioane de dolari, platiti in luna iunie pentru o statueta veche de 2.000 de ani, "Artemis si cerbul".

"The Guennol Lioness", sculptata in urma cu 5.000 de ani in Mesopotamia, a fost cumparata de Alastair Bradley Martin, un colectionar privat, in 1948. Statueta, ea a fost pastrata intr-un muzeu din Brooklyn (New York).

Potrivit lui Richard Keresey, este vorba de una din "piesele cele mai rare care provin din antichitate". "Aceasta combinatie extraordinara a unui corp de animal intr-o atitudine umana a starnit intertesul cercetatorilor si publicului dupa ce a fost achizitionata de familia Martin', a apreciat Keresey.

Sculptura miniaturala reprezinta o leoaica in pozitie verticala, tipica fiintelor umane, privind peste umarul stang, cu labele stranse la piept.

Potrivit expertilor, figurina a jucat, cu siguranta, un rol intr-un sistem mitologic din Mesopotamia, regiune care constituie cea mai mare parte a teritoriului irakian de astazi.

Banii obtinuti din vanzarea acestei statuete vor fi donati unei organziatii caritabile, infiintata de familia Martin, informeaza AFP.