Dupa volumul aparut la Brumar, "Traind pe credit", Paul Tanicui s-a apucat si a scris un roman foarte bun - "Quimera", aparut la editura Humanitas - si destul de neobisnuit pentru spatiul literaturii romanesti. Cititorul ii va da dreptate lui Andrei Codrescu, care, citind manuscrisul cartii, a spus despre autor: "Are darul povestirii, dar si inca ceva la fel de important: este un scriitor liber! Poate primul scriitor român liber de la 1989 încoace! Un talent profund contemporan, conectat la literatura de primă mână de oriunde în lume."

Paul TanicuiFoto: Hotnews

Desfasurarea actiunii e plasata intr-un spatiu si un timp care aparent n-are nici o legatura cu spatiul si timpul romanesc. Este povestea unui adolescent numit Mauro Leone si viata lui in internatele catolice din Spania si America, plus un episod amplu despre calatoria lui cu vaporul intre cele doua continente. Sunt intercalate o multime de povestiri menite sa explice identitatea personajelor si intamplarilor parcurse de acest Mauro Leone. Cititorul atent va deslusi cu placere provocarile romanului, simetria intre cele doua parti ale carti sau rolul incifratelor personaje ce o populeaza.

Quimera, de Paul Tanicui

Quimera, de Paul Tanicui

Foto: Humanitas

O carte fara balast, economicoasa, facand insa mereu pe plac cititorului avid de povesti puternice si memorabile.

Frazele lui Paul Tanicui sunt mereu simple si precise. Trebuie neaparat sa fii atent la cadenta frazei si la echilibrul atat de greu de gasit al scriiturii ca sa gusti cu adevarat roman. Sunt fraze care, rostite cu voce tare, au o muzicalitate si o tonalitate aparte – pentru ca, dupa cum recunoaste insusi autorul, intentia lui a fost sa creeze stari.

Cumpara romanul Quimera cu autograful autorului

Paul Ţanicui a fost vânzător de cărţi, marochiner, săpător de fântâni în fosta Yugoslavie, vânzător ambulant de cârnaţi italieneşti, topitor de plumb într-un atelier de vitralii, copywriter în diverse agenţii de publicitate, iniţiator, dezvoltator şi producător al proiectelor muzicale Shukar şi Shukar Collective, scenarist şi regizor de film (Iagalo, Mousse au Chocolat, Two Lives), autorul cărții Trăind pe credit, Brumar 2012. A lucrat la scrierea unui film comisionat de John Turturro, a contribuit ca producător la realizarea unui album world music susținut de Peter Gabriel. A avut interviuri şi articole dedicate proiectelor lui în Village Voice, BBC Washington, Swedish TV (SVT), Dilema Veche, Observator Cultural etc. Are în pregătire un volum de poezii și o carte despre lăutarii din Taraf de Haidouks care urmează să apară la Harper Collins.

Cumpara romanul Quimera cu autograful autorului

• Structura cartii e formata din secvente cinematografice, legate intre ele printr-un montaj de atractii in care emotia conteaza mai mult decat descrierea personajelor. Emotiile reclama emotii si se transforma in stari, care, atentie!, genereaza personaje. Cred ca structura aceasta atipica de scriere a unei carti l-a facut pe Andrei Codrescu sa spuna ca sunt un scriitor liber

• Vin din zona filmului, sunt scenarist si regizor si mi-am luat aceasta libertate de a repune in drepuri ceea ce am considerat ca trebuie sa fie literatura in momentul de fata, adica un scris foarte viual, economicos, curatat de balast.

• In momentul acesta imi place Dave Eggers foarte mult. S-au publicat in Romania carti ale lui, la Humanitas Fiction, prin grija Denisei Comanescu. Ma inconjor de scriitorii care-mi plac atunci cand scriu, chiar daca nu n-am incercat sa le copiez stilul, iar printre ei se numara James Joyce si Hemingway – acesta din urma pentru felul in care stie sa scrie dialoguri, iar dialogurile creaza stari si e greu de atins acest lucru.Mi-as dori sa scriu in felul acesta pentru ca sunt scenarist si dialogul este extrem de important intr-un film. Citesc mereu si “O mie si una de nopti”.

• E greu sa spun care e definitia personajului central al cartii, Mauro Leone. Eu vorbesc de stari mai mult decat despre personaje in sine. Era important ca atunci cand ma asezam sa scriu sa am starea personajului. Nu stiu daca scriu greu. O caracteristica a amea de scriitor este aceea ca scriu direct pe curat. Modificarile ulterioare tin de calitatea frazai, de aspectul formal.Este o carte care s-a scris relativ usor, daca doi ani inseamna putin timp. Mai complicat a fost s-a usurez de balast, ca sa pun asa.

• In fiecare zi a existentei noastre exista o poveste ascunsa. O poveste poti sa o asculti din mai multe guri, dar sunt oameni care stiu sa extraga dintr-o intamplare banala misterul acelei intamplari. Eu intru in categoria asta pentru ca eu cred ca am o existenta foarte plina.

• “Quimera” este un joc de cuvinte, trimite si la un personaj din carte numit Quim, care e director de circ, si la o corabie ope care am denumit-o Quimera, o corabie fictiva, care ar fi facut parte din convoiul de corabii al lui Columb. Quimera semnifica si nevoia de a-ti gasi identitatea – acesta ar fi primul palier de citire a cartii. Suntem in cautarea propriei identitati, putini dintre noi o vor afla cu adevarat…

• Parte din pariul pe care l-am facut scriind cartea a fost sa pot sa pun impreuna lucruri care in mod normal n-ar sta impreuna, dar care se pot lega impreuna, prin complementaritate, prin starile pe care le-am creat, prin evenimentele pe care traiesc personajele. Da, structura cartii este “himerica”, de la acel animal mitologic cu cap de leu, corp de capra si coada de sarpe.

• Numele personajului principal exista in viata mea de zece ani, este numele sandalelor mele, Mauro Leone, pe care le-am cumparat de la Torino si de care m-am atasat atat de mult emotional incat le-am scris o carte. Aceasta este o referinta la o stare reala din propria mea existenta. Mauro Leone desi este un om tonomat, poate reproduce orice cantec, orice sunet, nu are insusiri, este cel mai putin descris personaj din carte, prin el vezi celelalte personaje ca printr-o fanta. El este si personajul care se substituie fiecarui personaj cu care intra in contact. Este o intrupare a “quimerei” – cautarea propriei identitati.

• Monk este personajul care il ajuta pe Mauro sa-si afle identitatea.El aduna ierburi de leac, exista in practica alchimica oameni dedicati studierii acestor plante cu miile lor de insusiri. Este personajul care adauga ultimul punct de sudura in cartea asta.

Mauro Leone este Nebunul din cartile de Tarot, are aceasta insusire formidabila si in acelasi timp este lipsit de insusiri, este cartea zero din arcana majora, cartea ce se adauga celorlalte carti.

Cumpara romanul Quimera cu autograful autorului

Urmariti interviul pana la capat pentru a afla recomandarile lui Paul Tanicui din muzica romaneasca

underground.