Soprana Virginia Zeani, primul Ambasador Onorific al Operei Nationale Bucuresti

de D.S.     HotNews.ro
Joi, 22 octombrie 2015, 10:31 Actualitate | Cultură

Soprana Virginia Zeani
Foto: Opera Nationala Bucuresti
Cu ocazia zilei de naştere a marii soprane Virginia Zeani, Opera Naţională Bucureşti i-a conferit miercuri, 21 octombrie a.c., titlul de Ambasador Onorific pentru extraordinara sa carieră artistică în slujba artei cântului, astfel una dintre cele mai mari cântăreţe de operă din secolul XX devenind primul artist care deține acest titlu.

Voce de neuitat, solistă ce și-a croit renumele pe cele mai importante scene mondiale, cu o carieră de invidiat, soprana Virginia Zeani a strălucit în roluri complexe şi a fost probabil cel mai important muzician pornit din România spre consacrarea internațională în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Născută la Solovăstru în județul Mureș, marea artistă nu a uitat niciodată țara natală și a reveni în anii 70 la București pentru spectacole și pentru a realiza două discuri împreună cu colegii de la Opera Română. Astfel au apărut cele două integrale cu „Tosca” de Giacomo Puccini și „La traviata” de Giuseppe Verdi, în care face echipă cu Ion Buzea, Nicolae Herlea, Corneliu Fânățeanu etc., devenite astăzi repere fundamentale în arhivele discografice mondiale.

După ce a studiat arta cântului cu profesoara Lidia Lipowska şi cu tenorul Aureliano Pertile, Virginia Zeani a debutat la Bologna în anul 1948, cariera sa internaţională continuându-se pe mari scene ale lumii la teatrele lirice de la New York, Moscova, Londra sau Berlin alături de personalităţi fascinante precum Beniamino Gigli, Luciano Pavarotti, Franco Corelli, Giulietta Simionato şi practic întreaga falangă a marilor voci și a marilor dirijori din perioada de aur a artei belcanto-ului.

A fost prim-solistă a Operei din Roma şi soţia celebrului bas italian Nicola Rossi Lemeni şi a intepretat de-a lungul timpului un repertoriu prestigios care a adunat roluri din partituri extrem de variate, cărora le-a imprimat sensibilitatea şi frumusețea vocii sale. Statisticile mondiale relevă faptul că Virginia Zeani deține recordul absolut al interpretărilor rolului Violetta din ”La traviata” de Giuseppe Verdi, pe care l-a cântat de peste 650 de ori.

Una dintre capodoperele muzicii de operă din secolul al XX-lea, „Dialogul carmelitelor” de Francis Poulenc, i-a fost dedicată, ea interpretând rolul feminin principal, Blanche, la premiera mondială din anul 1957.

Invitată la Opera Naţională Bucureşti de mai multe ori pentru a interpreta roluri principale, Virginia Zeani a uimit publicul românesc prin frumuseţea şi delicateţea sa, rămânând mereu în memoria colegilor de scenă şi a spectatorilor drept cea mai bună interpretă în reprezentații memorabile.


Citeste mai multe despre   [P] ​Accepta provocarea unui business fara hartii! E mai simplu decat crezi               

Activitatile noastre zilnice sunt din ce in ce mai orientate catre mediul electronic si online. Traim intr-un ritm care ne-a impus sa adoptam solutii eficiente si sigure pentru a plati facturi si taxe, a face cumparaturi, a verifica soldurile bancare, etc. Este o practica pe care am ales-o din dorinta de a simplifica lucrurile si pe care multi dintre noi ne dorim sa o regasim si in viata profesionala, unde cautam solutii pentru a depasi constrangerile de timp si spatiu atunci cand trebuie sa obtinem  o aprobare, sa  semnam rapid un contract sau sa accesam un document de la distanta.
343 vizualizari

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri