Soprana Virginia Zeani, primul Ambasador Onorific al Operei Nationale Bucuresti

de D.S.     HotNews.ro
Joi, 22 octombrie 2015, 10:31 Actualitate | Cultură

Soprana Virginia Zeani
Foto: Opera Nationala Bucuresti
Cu ocazia zilei de naştere a marii soprane Virginia Zeani, Opera Naţională Bucureşti i-a conferit miercuri, 21 octombrie a.c., titlul de Ambasador Onorific pentru extraordinara sa carieră artistică în slujba artei cântului, astfel una dintre cele mai mari cântăreţe de operă din secolul XX devenind primul artist care deține acest titlu.

Voce de neuitat, solistă ce și-a croit renumele pe cele mai importante scene mondiale, cu o carieră de invidiat, soprana Virginia Zeani a strălucit în roluri complexe şi a fost probabil cel mai important muzician pornit din România spre consacrarea internațională în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Născută la Solovăstru în județul Mureș, marea artistă nu a uitat niciodată țara natală și a reveni în anii 70 la București pentru spectacole și pentru a realiza două discuri împreună cu colegii de la Opera Română. Astfel au apărut cele două integrale cu „Tosca” de Giacomo Puccini și „La traviata” de Giuseppe Verdi, în care face echipă cu Ion Buzea, Nicolae Herlea, Corneliu Fânățeanu etc., devenite astăzi repere fundamentale în arhivele discografice mondiale.

După ce a studiat arta cântului cu profesoara Lidia Lipowska şi cu tenorul Aureliano Pertile, Virginia Zeani a debutat la Bologna în anul 1948, cariera sa internaţională continuându-se pe mari scene ale lumii la teatrele lirice de la New York, Moscova, Londra sau Berlin alături de personalităţi fascinante precum Beniamino Gigli, Luciano Pavarotti, Franco Corelli, Giulietta Simionato şi practic întreaga falangă a marilor voci și a marilor dirijori din perioada de aur a artei belcanto-ului.

A fost prim-solistă a Operei din Roma şi soţia celebrului bas italian Nicola Rossi Lemeni şi a intepretat de-a lungul timpului un repertoriu prestigios care a adunat roluri din partituri extrem de variate, cărora le-a imprimat sensibilitatea şi frumusețea vocii sale. Statisticile mondiale relevă faptul că Virginia Zeani deține recordul absolut al interpretărilor rolului Violetta din ”La traviata” de Giuseppe Verdi, pe care l-a cântat de peste 650 de ori.

Una dintre capodoperele muzicii de operă din secolul al XX-lea, „Dialogul carmelitelor” de Francis Poulenc, i-a fost dedicată, ea interpretând rolul feminin principal, Blanche, la premiera mondială din anul 1957.

Invitată la Opera Naţională Bucureşti de mai multe ori pentru a interpreta roluri principale, Virginia Zeani a uimit publicul românesc prin frumuseţea şi delicateţea sa, rămânând mereu în memoria colegilor de scenă şi a spectatorilor drept cea mai bună interpretă în reprezentații memorabile.


Citeste mai multe despre   [P] 1000 inseamna mai mult decat un numar

Angajatii sunt resursa cea mai importanta in orice companie, iar in cazul unui business de servicii, succesul se bazeaza pe resurse umane competente si implicate, care aduc plus valoare in relatia cu clientii. Societe Generale European Business Services, centrul care ofera servicii profesionale cu valoare adaugata in domenii precum finante, achizitii, resurse umane, KYC (Know Your Customers) si servicii de IT pentru grupul Societe Generale, a ajuns la pragul de 1000 de angajati in doar 6 ani de la infiintare.

392 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă