In cadrul evenimentului „Zilele Culturii Române” organizate de ICR Londra la Edinburgh în perioada 10-17 octombrie, după ce artele vizuale şi muzica au încercat să familiarizeze publicul scoţian cu peisajul cultural al României contemporane, a venit rândul literaturii să ocupe prim-planul. La puțin timp după încheierea actualei ediții a Festivalului Internațional de Literatură de la Iași, spiritul FILIT trece Canalul Mânecii: directorul acestuia, prozatorul Dan Lungu se alătură prozatorului şi jurnalistului britanic James Meek, câştigătorul din 2015 al prestigiosului Premiu Orwell, pentru o discuție despre traumele istoriei şi amprenta lor asupra literaturii. Evenimentul din data de 13 octombrie va fi moderat de Peggy Hughes, directoarea Festivalului Literar din Dundee, și găzduit de Scottish Storytelling Centre, loc predilect al întâlnirilor cu scriitori și unul dintre cele mai intens frecventate spații din circuitul marelui Festival de la Edinburgh.

D. Lungu - J. MeekFoto: ICR Londra

Cei prezenţi vor avea prilejul să ia contact cu sonoritățile limbii române prin intermediul unor fragmente din romanul „Sunt o babă comunistă!”, în lectura autorului. James Meek va citi traducerea lor în limba engleză, după care îl va provoca pe Dan Lungu la un dialog despre capcanele istoriei şi zgura nostalgică lăsată în urmă de transformările sociale, despre moștenirea deceniilor de dictatură şi incertitudinile lumii de azi. Cei doi vor discuta, de asemenea, despre temele recurente ale literaturii române contemporane, prea puţin cunoscută cititorilor scoțieni.

Reamintim că James Meek, un prieten al României și admirator al literaturii române, a fost în anul 2014 unul dintre invitații FILIT, despre care declara: „Acest festival este incredibil de dinamic, sunt atâţia oameni aici. Noi nu avem așa de mulți spectatori la festivalurile din Marea Britanie”.

Dan Lungu (născut în 1969) este unul dintre cei mai apreciați și mai traduși scriitori români, directorul Muzeului Literaturii Române din Iaşi şi vizionarul creator al FILIT, cel mai mare și mai vizibil festival literar internațional din România. A publi-cat romanele Raiul găinilor (2004, 2007, 2010, 2012), Sunt o babă comunistă! (2007, 2010, 2011; în 2013, cartea a fost ecranizată în regia lui Stere Gulea, în 2010, a avut loc premiera spectacolului de teatru Baba comunistă pe scena Teatrului Bouwkunde din Deventer, Olanda, iar în 2013, premiera maghiară la Teatrul „Katona József” din Budapesta și, la Ateneul Tătărași din Iași, premiera națională; versiunea franceză a romanului a fost dublu nominalizată la Premiile Europene Jean Monnet din Franța, traducerea poloneză fiind nominalizată la Premiul pentru literatură central-europeană „Angelus”), Cum să uiți o femeie (2009, 2010, 2011) și În iad toate becurile sunt arse (2011, 2014) și volumele de proză scurtă Băieți de gașcă (2005, 2013) și Proză cu amănuntul (2008). A coordonat, în colaborare, volumele Tovarășe de drum. Experiența feminină în comunism (2008), Str. Revoluției nr. 89 (2009) și Cărți, filme, muzici și alte distracții din comunism (2014). Cărțile sale au fost traduse în limbile franceză, germană, italiană, spaniolă, poloneză, slovenă, maghiară, bulgară, greacă, norvegiană și turcă.

James Meek s-a născut în 1962, la Londra, dar şi-a petrecut copilăria în Scoţia, la Dundee. Are un masterat în literatură engleză obținut la Edinburgh University şi unul în jurnalism, de la City University din Londra. Şi-a început cariera de ziarist în 1985, reportajele sale din cele mai periculoase zone de conflict ale globului aducându-i o serie de premii. Între 1991 şi 1994, a fost corespondent The Guardian la Kiev, unde a învăţat limba rusă, iar în 1994 s-a mutat la Moscova, unde avea să devină în 1998 șeful biroului local al publicației britanice. În 1999, s-a întors în redacția de la Londra a ziarului, pentru ca în toamna lui 2001 să plece în Afganistan, de unde a transmis re-portaje despre războiul împotriva talibanilor şi eliberarea Kabulului. Au urmat alte reportaje fulminante, din Irak şi Guantánamo Bay. În 2006, a decis să renunțe la ca-riera jurnalistică în favoarea prozei. A publicat două volume de povestiri, Last Orders (1992), The Museum of Doubt (2000), şi șase romane: McFarlane Boils the Sea (1989), Drivetime (1995), The People's Act of Love (2005), pentru care a primit în 2006 Scottish Arts Council Book of the Year Award și Royal Society of Literature Ondaatje Prize, precum şi o nominalizare la Booker Prize, We Are Now Beginning Our Descent (2008), distins cu Premiul Prince Maurice, The Heart Broke In (2012) și Private Island (2014). În limba română, i-au apărut volumele Un gest de iubire (tra-ducere de Fraga Cusin), Începem coborîrea (traducere de Dana Ligia Ilin) și Invaziile inimii (traducere de Carmen Toader), toate la editura Humanitas.

Programul „Zilelor Culturii Române la Edinburgh”, desfășurat de Institutul Cultural Român din Londra cu sprijinul mai multor parteneri români și britanici, va continua cu două proiecţii de film (în 14 şi 15 octombrie), o „seară românească” cu muzică live şi degustare de produse gastronomice tradiţionale (în 16 octombrie) şi se va încheia cu spectacolul „20 de ani în Siberia” al Teatrului Național din București (în 17 octombrie).