Romanul pe care Eugen Chirovici il va lansa la inceputul anului 2017 in peste 20 de tari este descris in termeni elogiosi de cotidianul britanic The Guardian, care spune ca scriitorul roman a devenit o "senzatie" si ar putea incasa din vanzarea drepturilor de publicare o suma de sapte cifre.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cartea Oglinzilor" (The Book of Mirrors) este considerata de Guardian un fenomen editorial international.

Eugen Chirovici s-a mutat in Marea Britanie in urma cu trei ani, dupa ce fiul sau a inceput studiile la Universitatea din Cardiff.

Acesta a publicat 10 romane in Romania, inainte de a se muta in Reading, iar acum din publicarea cartii urmeaza sa primeasca o suma cu " sapte zerouri".

"Nu sunt sigur ca realizez ce se intampla. Este coplesitor si complet neasteptat." a spus Chirovici.

Romanul a fost acceptat de agentia britanica Peters Fraser si Dunlop, dupa ce a fost refuzat " fara nicio explicatie" de 6 agentii din SUA.

Rachel Mills de la Peters Fraser si Dunlop(PFD) a descris romanul ca pe unul "incredibil si foarte sofisticat. Nu ai sti niciodata ca este scris de cineva ce nu are engleza ca limba materna".

Francesca Pathak, editor la Century considera cartea ca fiind "intr-adevar geniala, care m-a prins de la prima pagina. O sa fie un debut imens pentru noi."

Scriitorul roman, care a fost si sef al unei loji masonice din Romania, a sharuit pe Facebook articolul The Guardian.

"Cel mai recent roman al meu, The Book of Mirrors (Cartea Oglinzilor), reprezentat de agentul literar Marilia Savvides (Peters, Fraser, Dunlop ¬ London; petersfraserdunlop.com), se dovedeste a fi o adevarata lovitura editoriala internationala. Drepturile au fost deja vandute in peste douazeci de tari, printre care Marea Britanie (Penguin Random House, Century), SUA (Simon and Schuster), Germania (Random House, Goldmann), Franta (Les Escales), Italia (Longanesi), Spania (Penguin Random House, Literatura), Olanda, Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Brazilia si asa mai departe. In Romania, drepturile au fost cumparate de Editura Rao (facebook.com/rao.editura). Romanul va fi publicat la inceputul anului 2017", a scris el, pe Facebook.

"Intotdeauna mi-am dorit sa scriu. Mi-as fi dorit categoric sa scriu mai mult", a declarat, pentru HotNews.ro, Eugen Ovidiu Chirovici.

Acesta a precizat ca, atunci cand a plecat din Romania, a "dat foc la poduri", dar nu a fost vorba despre o decizie dramatica, in conditiile in care "unde te afli fizic e mai putin important".

Perceptia geografica e usor depasita, in Uniunea Europeana singura problema poate fi cea de limba, a adaugat Chirovici.

Intrebat in ce limba gandeste romanele sale, Eugen Ovidiu Chirovici a raspuns: "Primul draft e in romana", inainte de a adauga ca a fost mai greu sa "slefuiasca" acest roman in limba engleza.

Scurta biografie (Wikipedia)

S-a nascut in 11 mai 1964, la Fagaras, judetul Brasov.

A studiat la ASE Bucuresti, (promotia 1988), University of Glasgow (Scotia) studii postuniversitare (1995) si Institutul de Dezvoltare Economica - EDI - de pe langa Grupul Bancii Mondiale - SUA, studii postuniversitare (1996).

A publicat peste 1000 de articole in Romania si strainatate si este autorul a cinci romane si mai multe carti de eseistica si istorie economica.

Ca scriitor a debutat in 1989 cu proza scurta in Romania Literara, Astra, Vatra, Luceafarul.

Primul sau roman, Masacrul, a fost vandut in 1991, in 60.000 de exemplare. Au urmat mai multe succese literare, printre care Comando pentru general (bestseller), Spectacolul reformei vazut de la galerie. Romania, zece ani dupa...(o istorie economica si politica a primei decade postdecembriste), Natiunea virtuala (eseu despre globalizare).

In anul 2005, incepe colaborarea cu Editura RAO, publicand: Misterele istoriei: religie, politica si bani, A doua moarte, Suflete la pret redus si La broasca lesinata, Noua economie: ABC pentru viitorii milionari, Puterea, Labyrinth.com, Voodoo, Pulbere Neagra, Hoodoo Creek, Cine a ucis-o pe Nora Jones?, Sanitarium. Locul in care nimic nu este ce pare a fi, O amintire de la Paris.