Marti, 13 octombrie, ora 19, sunteti asteptati la Libraria Humanitas de la Cismigiu pentru o seara dedicata romanului Profesorul si menajera de Yoko Ogawa, recent aparut la editura Humanitas Fiction in colectia „Raftul Denisei“. Invitatii serii sunt: dl. Nobumitsu Takamatsu, atasat cultural al Ambasadei Japoniei, conf. dr. Serenela Ghiteanu, prof. dr. Anca Focseneanu, traducatoarea romanului si Dana Jenaru, critic literar. Moderator: Denisa Comanescu, director general Humanitas Fiction. Seara se va incheia cu o demonstratie de furoshiki, arta impachetarii in panza.

Seara japoneza: Yoko OgawaFoto: Librariile Humanitas

Evenimentul este realizat in colaborare cu Sectia de Limba si Literatura Japoneza a Universitatii din Bucuresti, cu sprijinul Ambasadei Japoniei.

Romanciera, autoare a numeroase volume de proza scurta si eseista, recompensata cu cele mai importante premii literare din Japonia, tradusa in peste 20 de limbi, Yoko Ogawa este mai cu seama cunoscuta datorita romanului Profesorul si menajera, ecranizat in 2006 de regizorul Takashi Koizumi.

Cand o tanara menajera ajunge in casa Profesorului, un matematician ilustru care isi poate folosi memoria doar 80 de minute pe zi, descopera cu mirare ca unicul mod al acestuia de privi lumea este prin intermediul numerelor si al matematicii. Relatia dintre ei se transforma pe nesimtite intr-una de intelegere reciproca si empatie. Cand menajera ii marturiseste ca are un fiu de zece ani care o asteapta singur acasa, Profesorul ii cere sa-l aduca in fiecare zi, dupa scoala. Treptat, Profesorul ii initiaza in jocurile matematice, reprezentand pentru el adevarurile supreme pe care se sprijina lumea, iar acest mod inedit si emotionant de comunicare reuseste sa creeze o legatura puternica intre cei trei.

Menajera, Profesorul si micul Radical vor descoperi ca sentimentele pe care le nutresc unii fata de altii sunt atat de puternice, incat ecuatia propriilor vieti s-a schimbat definitiv.

„Un roman minunat. Spectaculoasele rasturnari de situatie, naratiunea perfect condusa, prezenta numerelor si a combinatiilor acestora, care dau sens si consistenta vietii, sunt la fel de elegante ca principiile matematice citate de Profesor. Romanul lui Ogawa este el insusi o ecuatie despre felurile complicate si intime in care interactionam unii cu altii – si despre dantela memoriei, care uneori ne tradeaza.“ (Minneapolis Star Tribune)

Profesorul si menajera este al doilea roman al scriitoarei contemporane japoneze Yoko Ogawa publicat in colectia „Raftul Denisei“, dupa aparitia in 2014 a romanului Hotel Iris, una dintre cele mai traduse carti autoarei despre care s-a spus ca poate fi interpretat ca o replica stralucita la Lolita lui Nabokov.

Autoare a peste 20 de opere de fictiune (romane si volume de nuvele si povestiri) si eseista, scriitoarea japoneza Yoko Ogawa s-a nascut la 30 martie 1962 in Okayama. A absolvit cursurile Universitatii Waseda, studiind literatura anglo-americana si scrierea creativa, iar in prezent traieste in Ashiya, Hyogo.

Debuteaza in 1988 cu romanul Agehacho ga kowareru toki (Fluturele strivit), pentru care primeste Premiul Kaien. Nuvela Ninshin karenda (Calendarul sarcinii, 1990) este recompensata cu Premiul Akutagawa. Nuvela sa din 1994 Kusuriyubi no hyohon (Inelarul) este ecranizata in 2005 de regizoarea Diane Bertrand sub titlul L'Annulaire, cu Olga Kurylenko in rolul principal.

In 1996 publica romanul Hotel Iris (Hoteru Airisu; Humanitas Fiction, 2014). In 2010 versiunea in engleza este nominalizata pe lista scurta la Man Asian Literary Prize. Profesorul si menajera (Hakase no aishita sushiki, 2003), vandut in Japonia in peste doua milioane de exemplare si ecranizat in 2006 de regizorul Takashi Koizumi, este distins cu Premiul Yomiuri si Premiul Librarilor Japonezi. In 2004 Yoko Ogawa primeste Premiul Izumi Kyoka pentru Burafuman no maiso (Inmormantarea brahmanului), iar in 2006, Premiul Tanizaki pentru romanul Mina no koshin (Marsul lui Mina). In 2009 publica romanul Neko wo daite zo to oyogu (Tinand in brate pisica inot cu elefantul) si in 2012, Kotori (Pasari mici).