Cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru se va desfăşura în perioada 23 octombrie - 1 noiembrie şi va oferi publicului bucureştean un număr record de spectacole, 44, selecţionate de criticul Marina Constantinescu, din stagiunea 2014-2015.

Biletele pentru ediţia din acest an a festivalului se pun în vânzare începând de joi, 8 octombrie, la casele de bilete ale teatrelor partenere (Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Teatrul „L.S. Bulandra”, Teatrul „Nottara”, Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul Excelsior, Teatrul Foarte Mic) şi, în premieră, se vor putea achiziţiona online, prin platforma mystage.ro, informeaza Agerpres.

Ediţia jubiliară a FNT este marcată printr-o serie de evenimente conexe pornind de la expoziţia "Afişele vremii. Vremea teatrului", organizată în Pasajul Universităţii (care va deveni Pasajul FNT pe durata festivalului) şi care cuprinde o selecţie de afişe de festival sau ale spectacolelor prezentate în perioada 1990-2014. Ea va fi completată de o expoziţie virtuală de fotografie de teatru (imagini din spectacolele selecţionate în cele 24 de ediţii) intitulată "25 de ani de FNT. O istorie în imagini", realizată de Mihaela Marin, care va rula atât în Pasajul FNT, în foaierele teatrelor partenere, cât şi pe site-ul www.fnt.ro.

Organizatorii oferă, la ediţia din acest an, o întâlnire inedită cu două personalităţi din teatru: Silviu Purcărete în postură de fotograf - 70 de fotografii reunite sub titlul "Lume" vor fi expuse în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti şi Horaţiu Mălăele care va prezenta, la Sala Studio a TNB, 40 de lucrări de grafică şi caricatură - "Graficaturi".

Foaierul Sălii Studio a Teatrului Odeon va găzdui o retrospectivă a Quadrienalei de scenografie şi arhitectură de Teatru de la Praga, ediţia 2015, iar la Teatrul de Comedie va putea fi vizitată expoziţia "Comedia Remix".

17 volume de teatru vor fi lansate pe perioada celor 10 zile de festival, printre acestea aflându-se "Costumul de teatru. De la schiţă la miracol", album de Doina Levintza, "Drumul spre spectacol prin metoda David Esrig" de Florin Vidamski, "Regia de operă. Gânduri şi imagini" texte de Andrei Şerban, fotografii de Mihaela Marin, ediţie bilingvă româno-engleză, "Scrisori despre teatru" de Giorgio Strehler.

Seria Conferinţelor FNT din acest an va fi deschisă de un "Fals proiect de doctorat", o conferinţă-atelier de rostire a poeziei susţinută de actorul Ion Caramitru.

Organizatorii au reuşit la această ediţie să aducă în festival trei producţii invitate din străinătate: "Frontul"/Front - regia Luk Perceval, "War"/Războiul - regia: Vladimir Pankov şi "Tiger", după "Tigrul sibian" de Gianina Cărbunariu, în regia Sofiei Jupither, Suedia.

În colaborare cu Institutul Polonez, festivalul propune conferinţa "Teatrul şi memoria" - 250 de ani de teatru de stat în Polonia, susţinută de dramaturgul şi criticul de teatru Piotr Gruszczynski. Evenimentul va fi urmat de proiecţia filmului "(A) pollonia" de Krzysztof Warlikowski.