Cu ocazia împlinirii celor 60 de ani de la intrarea în eternitate a marelui violonist, compozitor și dirijor George Enescu și la aniversarea a zece ani de la premiera americană a operei ”Oedipe”, personalitatea și memoria muzicianului roman va fi omagiata in cadrul unui eveniment desfasurat în 15 octombrie 2015, de la ora 19, în sala Auditorium a ICR New York.

Enescu's OedipusFoto: ICR NY

Sub titlul ”Oedipe, pe înțelesul tuturor”, baritonul Ștefan Ignat, de la Opera Națională București, va prezenta geneza capodoperei enesciene ”Oedipe”, desfășurarea operei și personajele, va vorbi despre mitul lui Oedipe (cu precădere ca personaj de operă) și despre unele descoperiri inedite pe care le-a făcut în partitura enesciană, explicând și exemplificând, cu înregistrări audio și video, momente esențiale ale operei: ritualuri, doine, bocete, dansuri, laitmotive și multe altele. De asemenea, baritonul Ștefan Ignat va prezenta publicului cartea sa ”Oedipe.O viziune interpretativă”, apărută recent la Editura Muzicală.

Baritonul Ștefan Ignat și violonistul Sherban Lupu au realizat, în 2005, premiera americană a operei “Oedipe”, la University of Illinois at Urbana-Champaign, proiect care s-a finalizat cu înregistrarea unui CD, din care vor fi ascultate câteva fragmente, acum, la împlinirea unui deceniu de la premiera americană a operei.

Baritonul Ştefan Ignat are în palmares roluri principale într-unele dintre cele mai cunoscute spectacole de operă. Este doctor în muzică şi câştigătorul unor distincţii importante, precum Premiul ”Ohanesian”, oferit de Forumul Muzical Român, Premiul Special al Guvernului Japonez sau Premiul Revistei ”Actualitatea Muzicală”, obţinut, în 2006, pentru interpretarea rolului titular din opera „Oedipe”, de George Enescu. De-a lungul prodigioasei sale cariere, artistul s-a implicat în acţiuni umanitare, susţinând constant concerte caritabile.