Sâmbătă, 3 octombrie, în cadrul Serii FILIT de la Teatrul Național Iași, a avut loc ceremonia de decernare a Premiului liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2014. Premiul i-a fost acordat scriitorului Petre Barbu, pentru cartea „Marea petrecere”, apărută în anul 2014 la Editura Cartea Românească.

Petre Barbu la FILITFoto: Muzeul Literaturii Romane Iasi

Celelalte titluri propuse spre jurizare au fost „Laika” (Adrian Alui Gheorghe), „Punct și de la capăt” (Gabriel Chifu), „Beniamin” (Eugen Uricaru) și „Uranus Park” (M. Duțescu). Echipa de jurizare a fost compusă din elevi de la liceele ieșene, coordonați de profesori, după cum urmează: Colegiul Național Iași, prof. dr. Gabriela Florentina Petrache; Colegiul „Costache Negruzzi” Iași , prof. dr. Mihaela Doboș; Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași, prof. Liliana Balan; Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, prof. dr. Monica Iosub; Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași, prof. Manuela Coțofan; Liceul de Informatică „Grigore Moisil”, prof. Daniela Zaharia.

Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte se acordă în fiecare an la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Iași. În anul 2013 cartea câștigătoare a fost „Omar cel orb” de Daniela Zeca, iar în 2014 „Negustorul de începuturi de roman” de Matei Vișniec.

„Mă bucur că parteneriatul dintre FILIT și Inspectoratul Școlar Județean Iași merge mai departe pe toate fronturile. Premiul liceenilor este, vă spun sigur, râvnit de orice scriitor și mă bucur că el se acordă la Iași. Petre Barbu, câștigătorul din acest an, este un scriitor plin de forță, cu o sensibilitate specială, de o onestitate mereu perdantă în ordinea cotidiană, dar triumfătoare în zona expresiei artistice, iar cartea sa merita din plin acest premiu.”, a declarat Dan Lungu, managerul FILIT.