Incepe anul academic. La Teatrul de Comedie (Sala Noua) se deschide scoala corporatie Ibsen incorporated, in care omul contemporan invata ca intr-o societate capitalista, regula de baza este urmarirea propriului interes. Ai face bine sa te inscrii si tu la cursuri, altfel risti sa ramai in urma, ca "omul cu principii", o categorie demodata, pe cale sa iasa din uz.

Ibsen IncorporatedFoto: Afisul spectacolului

Premiera spectacolului Ibsen Incorporated, concept si regie Catinca Draganescu/ dramaturgie Mihaela Michailov, o coproductie Teatrul de Comedie & Asociatia Romana pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), are loc pe 3 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Noua a Teatrului de Comedie (strada Sf. Vineri, nr. 11).

Un exemplu rar de devised theater pe scena romaneasca, Ibsen Incorporated are ca punct de plecare mai multe scene din piesele lui Ibsen, din care dramaturgul Mihaela Michailov a derivat textul final, cu contributia actritelor si a regizoarei. Satira devine aici o arma potrivita pentru critica sociala.

Regizoarea Catinca Draganescu sustine ca spectacolul este " o modalitate de a investiga influenta societatii capitaliste asupra relatiilor interumane fundamentale si felul in care aceste relatii sunt reconfigurate astazi."

Un accent important cade asupra femeii, motiv pentru care au fost alese personajele feminine din piesele ibseniene. Regizoarea explica: "In mare parte grila de valori a ramas una a patriarhatului. Presiunea exercitata asupra femeilor astazi este aceea de "a livra" in fiecare dintre multiplele roluri sociale pe care le exercita. Ea trebuie sa fie un competitor redutabil in mediul profesional pentru a putea emite pretentii, fara insa a neglija rolul de simbol al sexului frumos si cel de sotie sau mama. Aceasta inmultire a rolurilor sociale, rezultata din egalizarea drepturilor celor doua sexe, pune femeile deseori in situatia de renunta sau "a falsifica" unele dintre aceste roluri, pentru a se ridica la standardele ideale ale societatii."

Spectacolul Ibsen Incorporated are ca piese focus: Nora, Hedda Gabler, Rata salbatica, Un dusman al poporului, Strigoii, Stalpii Societatii.

Echipa proiectului:

Distributie: Dana Voicu, Elena Popa, Valentina Zaharia, Silvana Negrutiu, Ana Turos

Regizor: Catinca Draganescu/ Dramaturgie: Mihaela Michailov/ Coregraf: Mihaela Culda

Scenografie: Bogdan Costea si Andrei Morariu/ Video: Andrei Morariu

Asistent Regie: Dani Buglea

Spectacolul face parte din proiectul Surorile Heddei. Sustinerea femeilor artist din Romania si Estul Europei, sustinut de Ibsen Scholarship. Curatoarea proiectului: Cristina Modreanu