Teatrul National "I.L.Caragiale" din Bucuresti anunta reluarea ciclului de conferinte sustinute de personalitati de prim rang din cele mai diverse domenii culturale si stiintifice romanesti. Prima conferinta a stagiunii 2015-2016 va avea loc duminica 4 octombrie, de la ora 11.00 la Sala Atelier si va fi sustinuta de prof. dr. Monica Pop, directorul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice din București avand ca tema "Mirajul luminii".

Monica PopFoto: TNB

„Sunt un fan înfocat al luminii! O să spuneți că e normal, că toata lumea e așa! Vă contrazic! Nu! Unii, poate că nu atât de mulți, dar destui, sunt adepţi ai întunericului, ai tenebrelor! Dar mulţi alţii, din nefericire cei mai mulţi, nu se gândesc la asta, nu ştiu sau nu doresc să ştie că pot rămâne fără acest adevărat miracol al omenirii, fără acest dar nepreţuit, lumina ochilor!

Pe unii întunericul îi inspiră, pe alţii îi bucură soarele, regele vieţii, după părerea mea! Dar, oricine şi oricum ar fi, noi toţi avem nevoie stringentă de EA, de lumina ochilor! M-am gândit adesea cum ar fi fără! Doamne, NU! Nu se poate! E, fără putinţă de tăgadă, o mare, foarte mare, foarte grea povară! Ar fi bine să nu ştie nimeni, niciodată! Din păcate, însă . . .!

Așadar, să facem tot ceea ce ne stă în putinţă s-o păstrăm! Acum, în cunoştinţă de cauză!” (Monica POP).

Prof. Dr. MONICA POP este Absolventă a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, Facultatea de Medicină Generală, promoția 1979; Medic secundar (rezident) la Spitalul Clinic de Oftalmologie București (1983-1985); Medic specialist oftalmolog din 1985; Medic primar oftalmolog din 1992; Doctor în Științe Medicale din 1999, lucrarea cu titlul „Varietatea și terapia urgențelor oftalmologice chirurgicale într-un spital de profil” distinsă cu calificativul „Summa cum laudae”; Masterat în „Managementul Sistemului de Sănătate”, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea Bucureşti, 2006.

Grade didactice: Asistent universitar prin concurs la catedra de oftalmologie a UMF București condusă de Acad. Prof. Dr. Mircea Olteanu, cu postul in Spitalul Clinic de Oftalmologie din 1983; Șef de lucrări la UMF București din 1997; Conferențiar universitar din 2004; Profesor universitar din anul 2008.

Numeroase cursuri de specializare profesională în țară și străinătate.

Funcții: Medic, director al Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice din Bucureşti din 1993; Prorector cu probleme sociale al UMF Carol Davila Bucureşti (2004-2012); Membră a Consiliului Colegiului Medicilor București; Membră a Comisiei de Jurisdicție și Litigii a Colegiului Medicilor București; Președinte a Comisiei Consultative de Oftalmologie a Ministerului Sănătații Publice; Membră a Comisiei de Transplant a Ministerului Sănătații Publice; Membră în Comisia de Avizare şi Recepție a Lucrărilor de Cercetare din cadrul UMF Carol Davila București; Membră a Societăţii de Oftalmologie; Membră în colectivul de redacție al Revistei „Oftalmologia”.

Activitate profesională în domeniul medical:

Peste 3000 de intervenții chirurgicale oftamologice: Patologie oftalmo-chirurgicală de urgență (plăgi corneo-sclerale, extracții de corpi străini intraoculari, plăgi palpebrale, reinserție de glob ocular după avulsii traumatice sau automutilari, iridopexii dupa iridodialize traumatice, cataracte traumatice etc.); Cataracte cu implant de pseudofak; Operații antiglaucomatoase; Strabisme; Intervenții în sfera lacrimală.

Activitate profesională în domeniul managerial:

Iniţiatoare a ideii de medici anesteziști cu specializare in oftalmologie (primii astfel de medici ATI au apărut în Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice); Organizarea primului departament de chirurgie vitreo-retiniană din ţară (2 săli de operație si 3 medici specialiști în chirurgia polului posterior; Înființarea unor micro-compartimente de specialitate; Reorganizarea completă a Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București; Consolidare; Refuncționalizare; Organizarea Ambulatoriului de Specialitate; Înfiinţarea unor noi săli de operație; Dotarea tuturor sălilor de operație cu aparatură modernă pentru chirurgie, anestezie și sterilizare; Acreditarea Spitalului pentru activități de transplant de cornee.

Lucrări:

Autoare al unui compendiu de urgențe oftalmologice;

Autoare de cursuri și lucrări practice pentru studenți;

Autoare și coautoare a numeroase lucrări științifice de specialitate.

Alte activităţi suplimentare:

Participare activă încă din 1995 în mass-media în scopul educării sanitare și informării populației pe probleme de specialitate (emisiuni TV, radio, articole de presă şi blog www.monicapop.ro )

Contribuție importantă la crearea unui curent de opinie care a determinat legiferarea interdicției utilizării produselor pirotehnice de către persoane fizice.