Guvernul a aprobat miercuri o hotarare potrivit careia caseta de argint in care se afla inima Reginei Maria va face parte din colectia publica a Muzeului National "Peles". Guvernul raspunde astfel solicitarii Muzeului Peles, cu ocazia implinirii a 140 de ani de la nasterea Reginei Maria (29 octombrie 1875). Caseta, care este clasata in categoria juridica Tezaur, va trece din administrarea Muzeului National de Istorie a Romaniei in administrarea Muzeului National "Peles".

In anul 1933, cand si-a intocmit testamentul, Regina Maria a cerut ca, dupa moartea ei, inima sa ii fie depusa in capela pe care o construise pe maul marii, Stella Maris, de la Balcic, iar corpul sa fie inmormantat in necropola regala de la Manastirea Curtea de Arges. Dupa moartea Reginei, la 18 iulie 1938, Regele Carol al II-lea, impreuna cu fiul sau Mihai, au indeplinit dorinta testamentara a Reginei Maria. Inima Reginei a fost asezata intr-o caseta de argint de forma octogonala, iar aceasta a fost introdusa intr-o caseta de bijuterii de argint aurit, gravata si ornamentata cu pietre pretioase, primita cadou de nunta in 1893. Casetele au fost depuse, cu toate onorurile, in capela Stella Maris, la Balcic.

Dupa cedarea Cadrilaterului, in 1940, caseta cu inima Reginei a fost luata de la Balcic de catre principesa Ileana si asezata la Castelul Bran, intr-o capela ridicata in acest scop dupa modelul celei de la Balcic. In 1974, casetele au fost transferate, impreuna cu alte bunuri culturale, in administrarea Muzeului National de Istorie a Romaniei.