Opera Naţională Română Iaşi deschide stagiunea 2015-2016 – sâmbătă, 26 septembrie 2015, cu un spectacol inedit în aer liber. Evenimentul aflat la a V-a ediţie se va desfăşura sub genericul „Magia serii în sunet şi lumină”, începând cu ora 20.30, intrarea fiind liberă, anunta site-ul institutiei. Pe scenă vor evolua soliştii, orchestra şi baletul Operei Naţionale Române, sub bagheta dirijorului Traian Ichim.

Magia serii in sunet si luminaFoto: Opera Nationala Iasi

Spectacolul este realizat după modelul celui oferit în ultimii ani la deschiderea stagiunii şi reprezintă un dar al instituţiei pentru publicul larg, prezent în număr foarte mare la ediţiile anterioare .

Soliştii vor interpreta arii celebre din opere, iar baletul va evolua pe scenă după coregrafia celebrei balerine Ileana Iliescu, artista care a dansat pe cele mai mari scene ale lumii şi care le-a împărtăşit europenilor pasiunea sa pentru balet.

Ileana Iliescu a studiat la Conservatorul din Bucureşti, debutând cu dublul rol Odette-Odile din Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski, la începutul anilor ’60, într-un spectacol regizat de Oleg Danovski, avându-l că partener pe Gelu Barbu; a jucat acest spectacol de peste 400 de ori în ţară şi străinătate. A strălucit pe scenă şi în Coppélia de Léo Delibes, Don Quijote de Ludwig Minkus,Bolero pe muzica lui Joseph Maurice Ravel sau Iancu Jianu de Mircea Chiriac. De-a lungul carierei sale artistice, Ileana Iliescu a susţinut nenumărate turnee internaţionale în Germania, Polonia, Ungaria, Rusia, Grecia, Cuba şi Spania. Recunoscută şi apreciată în întreagă lume ca o mare artista, Ileana Iliescu a predat la o şcoală de balet din Torino – Italia, ca mai apoi să se întoarcă în România pentru a conduce Compania de balet a Operei Naţionale Bucureşti.

Publicul este invitat la un eveniment grandios, un spectacol de lasere, lumini şi artificii, care a creat deja o tradiţie culturală de succes în capitală Moldovei.

Prima premiera a stagiunii 2015-2016 a Operei iesene este opera “Carmen” de Georges Bizet, in regia lui Karel Drgáč , care va avea reprezentatii in zilele de 18,20,21 si 23 septembrie, incepand cu ora 18.30.