Editura Trei şi Librăriile Humanitas vă invită la un dialog pe tema Primului Război Mondial între Margaret MacMillan şi Lucian Boia, miercuri, 16 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Margaret MacMillan si Lucian Boia Foto: Editura Trei

Evenimentul este prilejuit de lansarea volumului Războiul care a pus capăt păcii. Drumul spre 1914 scris de Margaret MacMillan şi a noii colecţii Istorie a Editurii Trei, coordonată de Livia Szasz.

Dezbaterea dintre cei doi istorici va fi moderată de Cătălin Ştefănescu.

Războiul care a pus capăt păcii. Drumul spre 1914 este un magistral tour de force prin istoria şi diplomaţia sfârşitului de secol al XIX-lea şi începutului de secol al XX-lea. Într-un tablou panoramic care reuneşte informaţie istorică atent documentată, analize aplicate, revelaţii din arhive, fragmente de corespondenţă privată, dar şi anecdotică plină de culoare, portretizări expresive şi incursiuni pasionante în antropologia culturală, MacMillan explorează perioada premergătoare izbucnirii Primului Război Mondial, în încercarea de a descifra cauzele care au adus, după o îndelungată perioadă de pace şi prosperitate pe continentul european, la marşul nesăbuit către o conflagraţie de proporţii mondiale.

Scris cu vervă, într-un stil alert şi captivant, volumul reuşeşte rara performanţă de a se adresa cu aceeaşi relevanţă unei palete largi de cititori, cucerind deopotrivă interesul specialiştilor, pe cel al pasionaţilor de istorie, diplomaţie, relaţii internaţionale, ştiinţe socio-politice şi militare, dar şi al publicului larg. O carte de proporţii epice, alcătuită nu numai cu acribia istoricului, dar şi cu gândirea eliberată de clişee a analistului contemporan, interesat de comparaţii şi arcuri peste timp, a cărei poveste fascinantă se derulează, spre deliciul lectorului, în ritmul sincopat al unui roman de capă şi spadă.

"Războiul care a pus capăt păcii spune povestea modului în care lideri inteligenţi şi de bună credinţă şi-au condus naţiunile pe drumul către catastrofă. Aceste evenimente epice, descrise cu o formidabilă iscusinţă de unul dintre cei mai talentaţi istorici ai epocii noastre, avertizează cu privire la pericolele care apar în momentul în care nu izbutim să anticipăm consecinţele acţiunilor noastre. Debordând de intrigi, însufleţită de istorisiri fascinante şi captivantă prin observaţiile personale ale autoarei, aceasta este una dintre cele mai bune cărţi pe care le-am citit vreodată pe tema cauzelor Primului Război Mondial." - Madeleine Allbright, fost secretar de stat al Statelor Unite

*

Margaret MacMillan este istoric, profesor de istorie internaţională la Oxford University, unde este director (Warden) al St Antony's College. A fost rector al Trinity College şi profesor de istorie la University of Toronto, iar anterior la Ryerson University. Eminent expert în istorie şi relaţii internaţionale, MacMillan este şi un frecvent comentator în mass-media.

Este autoarea lucrărilor Women of the Raj (1988, 2007); Paris 1919: Six Months that Changed the World (2001) pentru care a fost distinsă cu Samuel Johnson Prize; Nixon in China: Six Days that Changed the World; The Uses and Abuses of History (2008); şi Extraordinary Canadians: Stephen Leacock (2009). Cea mai recentă carte a sa este The War that Ended Peace (Războiul care a pus capăt păcii).

În 2006, MacMillan a fost învestită cu titlul de Ofiţer al Ordinului Canadei (Officer of the Order of Canada).

Lucian Boia este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie şi la imaginar, cât şi prin investigarea consecventă a unei largi game de mitologii (de la viaţa extraterestră şi sfârşitul lumii până la comunism, naţionalism şi democraţie).

A adus, de asemenea, noi interpretări privitoare la istoria Occidentului, a Franţei şi a Germaniei.

Lucian Boia este şi autorul cărţii Primul Război Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări (2014).