Pe 14 septembrie 2015, ora 19.00, în Ceainăria Cărturești din strada Pictor Verona, are loc vernisajul expoziției de fotografie intitulat “TATĂL ȘI FIII”, unde Francisc și fiica sa, Maria Mraz expun pentru prima dată împreună fotografii adunate din ultimii doi ani.

Afis "Tatal si fiii"Foto: Fotopoetica

Francisc Mraz Ferko este fondatorul și sufletul școlii de fotografieFOTOPOETICA, iar Maria Mraz a fost inițiată fotografic, precum afirmă tatăl său, cu precădere de către prietenele sale Maria și Irina Buciu, absolvente ale școlii.

Această preluare aparent indirectă a “meseriei” de creator a fost și este un proces complex.

Regăsim în ea atât doza de umor ce îl caracterizează pe profesorul Francisc Mraz, cât și bunătatea și încrederea cu care își girează elevii, care foarte curând îi devin camarazi, prieteni, sfătuitori.

Nu putem să nu intuim cum caracterul Mariei a fost impregnat și cizelat cu siguranță într-un parcurs educațional în cei “mai mult de șapte ani de acasă” petrecuți în preajma tatălui, care predă pe lângă fotografie, cursuri despre cum putem privi, citi, accepta și chiar iubi, învățându-și elevii ce înseamnă bunătatea, atenția, evadarea din banalul cotidian, conștientizarea valorii, curajul respingerii fără drept de apel a mediocrității și prostului gust, datoria de a te îndrepta zâmbind către o moarte senină.

Formând astfel de caractere în persoana elevilor săi, își poate lăsa liniștit propriul copil spre a fi inițiat în absența vigilenței paterne.

În acest context, Maria și Francisc au convenit să-și cenzureze fără menajamente selecțiile, adoptând o severitate necesară, procesul fiind reciproc, multe dintre fotografiile tatălui fiind eliminate la reacția promptă a colegei mai tinere, a cărei titulatură de fiică a fost depășită, precum afirmă cu umor Francisc, de unde și titlul expoziției.

Maria devine, astfel, “fiul” și duce mai departe învățăturile atât de subtile și universale despre bucuria creatorului. Îndrăznim să spunem că el are mult mai mulți fii, deoarece elevii săi îi sunt și copii, și colegi în același timp.

Expoziția de fotografie “TATĂL ȘI FIII” este organizată cu sprijinul Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane și al Librăriei Cărturești.