Expozitia de fotografie "TATAL SI FIII" - Francisc Mraz si Maria Mraz

de     Fotopoetica
Duminică, 13 septembrie 2015, 2:10 Actualitate | Cultură

Pe 14 septembrie 2015, ora 19.00, în Ceainăria Cărturești din strada Pictor Verona, are loc vernisajul expoziției de fotografie intitulat “TATĂL ȘI FIII”, unde Francisc și fiica sa, Maria Mraz expun pentru prima dată împreună fotografii adunate din ultimii doi ani.Francisc Mraz Ferko este fondatorul și sufletul școlii de fotografie FOTOPOETICA, iar Maria Mraz a fost inițiată fotografic, precum afirmă tatăl său, cu precădere de către prietenele sale Maria și Irina Buciu, absolvente ale școlii.

Această preluare aparent indirectă a “meseriei” de creator a fost și este un proces complex.

Regăsim în ea atât doza de umor ce îl caracterizează pe profesorul Francisc Mraz, cât și bunătatea și încrederea cu care își girează elevii, care foarte curând îi devin camarazi, prieteni, sfătuitori.Nu putem să nu intuim cum caracterul Mariei a fost impregnat și cizelat cu siguranță într-un parcurs educațional în cei “mai mult de șapte ani de acasă” petrecuți în preajma tatălui, care predă pe lângă fotografie, cursuri despre cum putem privi, citi, accepta și chiar iubi, învățându-și elevii ce înseamnă bunătatea, atenția, evadarea din banalul cotidian, conștientizarea valorii, curajul respingerii fără drept de apel a mediocrității și prostului gust, datoria de a te îndrepta zâmbind către o moarte senină.

Formând astfel de caractere în persoana elevilor săi, își poate lăsa liniștit propriul copil spre a fi inițiat în absența vigilenței paterne.

În acest context, Maria și Francisc au convenit să-și cenzureze fără menajamente selecțiile, adoptând o severitate necesară, procesul fiind reciproc, multe dintre fotografiile tatălui fiind eliminate la reacția promptă a colegei mai tinere, a cărei titulatură de fiică a fost depășită, precum afirmă cu umor Francisc, de unde și titlul expoziției.Maria devine, astfel, “fiul” și duce mai departe învățăturile atât de subtile și universale despre bucuria creatorului. Îndrăznim să spunem că el are mult mai mulți fii, deoarece elevii săi îi sunt și copii, și colegi în același timp. 

Expoziția de fotografie “TATĂL ȘI FIII” este organizată cu sprijinul Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane și al Librăriei Cărturești.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Siemens

"Comorile" detinute de primarii: cum pot fi folosite marile baze de date pentru a imbunatati serviciile oferite cetatenilor. Studiu de caz City Pulse

Brasovul si orasul Aarhus din Danemarca au luat parte timp de trei ani la un proiect inedit de cercetare - City Pulse, finantat de Uniunea Europeana. Pe scurt, scopul proiectului a fost sa colecteze si sa coreleze cat mai multe date despre cele doua orase, iar pe baza acestora primariile sau companiile sa dezvolte aplicatii gratuite care sa imbunatateasca serviciile oferite cetatenilor.

1684 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  cel mai bun fotograf pedagog (Duminică, 13 septembrie 2015, 20:37)

  inotescu [anonim]

  ce surpriza sa citesc aici de fostul meu profesor!!! Un pedagog desarvarsit, un initiator si un inspirat fotograf cu atat de bine infipte radacini intr-ale cunostintelor in arta incat despre orice ti-ar vorbi te-ar convinge ca merita experimentat si documentat. Abia ce-astept sa-l revad, merita din plin!!
 • 0 (0 voturi)    
  fiii (Luni, 14 septembrie 2015, 12:50)

  anamaria marinescu [anonim]

  o altfel de expozitie, o altfel de relatie, un om... si un altfel de om, o experienta care merita traita la locul faptei, dar mai ales experimentata la scoala tatalui.

  astazi este din ce in ce mai greu sa cunosti oameni cu adevarat bogati, gata sa lase mostenire totul!
  pt cei care intelg, dar mai ales pt cei care vor sa descopere fotopoetica

  un fiu, poate ratacitor... :)
  anamaria


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri