Editura Trei şi Librăriile Humanitas va invită la un dialog pe tema Primului Război Mondial între Margaret MacMillan şi Lucian Boia, miercuri, 16 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Evenimentul este prilejuit de lansarea volumului Războiul care a pus capăt păcii. Drumul spre 1914 scris de Margaret MacMillan şi a noii colecţii Istorie a Editurii Trei.

Razboiul care a pus capat pacii. Drumul spre 1914, de Margaret MacMillanFoto: Editura Trei

Dezbaterea dintre cei doi istorici va fi moderată de Cătălin Ştefănescu.

Margaret MacMillan este istoric, profesor de istorie internaţională la Oxford University, unde este director (Warden) al St Antony's College. A fost rector al Trinity College şi profesor de istorie la University of Toronto, iar anterior la Ryerson University. Eminent expert în istorie şi relaţii internaţionale, MacMillan este şi un frecvent comentator în mass-media.

Este autoarea lucrărilor Women of the Raj (1988, 2007); Paris 1919: Six Months that Changed the World (2001) pentru care a fost distinsă cu Samuel Johnson Prize; Nixon in China: Six Days that Changed the World; The Uses and Abuses of History (2008); şi Extraordinary Canadians: Stephen Leacock (2009). Cea mai recentă carte a sa este The War that Ended Peace (Războiul care a pus capăt păcii).

În 2006, MacMillan a fost învestită cu titlul de Ofiţer al Ordinului Canadei (Officer of the Order of Canada).

Lucian Boia este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie (Jocul cu trecutul. Istoria între adevăr şi ficţiune) şi la imaginar (Pentru o istorie a imaginarului), cât şi prin investigarea consecventă a unei largi game de mitologii (de la viaţa extraterestră şi sfârşitul lumii până la comunism, naţionalism şi democraţie).

A adus, de asemenea, noi interpretări privitoare la istoria Occidentului, a Franţei şi a Germaniei. În 1997, lucrarea sa Istorie şi mit în conştiinţa românească a stârnit senzaţie şi a rămas de atunci un punct de reper în redefinirea istoriei naţionale.

Lucian Boia este şi autorul cărţii Primul Război Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări (2014).