51 de concerte, insumand peste 9.000 de minute de muzica clasica din cadrul actualei editii a Festivalului International George Enescu vor fi difuzate tv si online de catre Televiziunea Romana.

Festivalul George Enescu 2015Foto: www.festivalenescu.ro

Evenimentul cultural al anului va fi prezent zilnic, pe toaata durata desfasurarii lui, in direct sau inregistrat, in programele TVR si online pe tvrplus.ro si enescu.tvr.ro, anunta institutia. Publicul va putea urmari 51 de concerte (dintre cele 55 ale festivalului), peste 3.000 de minute de spectacol fiind difuzate exclusiv online pe siteul dedicat enescu.tvr.ro.

"Festivalul Enescu este unul dintre reperele culturale pentru muzicienii din toata lumea, care vin in Romania special pentru a participa la acest eveniment. Calitatea de coproducator ne onoreaza, iar TVR isi asuma misiunea publica de a duce in casele romanilor atmosfera unica a concertelor de muzica clasica din cadrul festivalului", a declarat Stelian Tanase, PDG al TVR.

Pentru acest eveniment, TVR va dedica o echipa completa, coordonata de un producator cu experienta transmisiei concertelor editiei anterioare: "In spatele sutelor de ore de difuzari va fi o echipa de oameni de televiziune care iubeste muzica clasica si asteapta cu nerabdare acest grandios eveniment. Vom inregistra integral, in format HD, cu cele mai performante echipamente ale TVR, concertele festivalului care face ca, timp de 22 de zile, Bucurestiul sa devina capitala culturala a Europei", spune Diana Pascal, producatorul tv al evenimentului.

Agenda Festivalului si, in premiera, emisiunea Interviuri neconventionale, completeaza oferta editoriala TVR dedicata Festivalului International George Enescu. Cele opt editii ale Agendei vor fi prezentate de Miruna Moraru si vor aduce publicului interviuri, informatii si noutati din culise. In pauzele concertelor, telespectatorii vor putea urmari o serie de Interviuri neconventionale, realizate de Liana Stanciu in Studioul TVR special amenajat in foaierul Salii Palatului.

"Anvergura evenimentului, calitatea programelor si a invitatilor, numarul mare de transmisiuni in direct si inregistrari, varietatea locatiilor, Agenda Festivalului si interviurile la "cald", durata de peste trei saptamani - toate acestea fac din Festivalul Enescu o adevarata olimpiada culturala pentru echipa TVR 2. Si, ca orice olimpiada, va avea parte de tensiune, emotie, bucurie si lacrimi.", incheie Razvan Bucuroiu, directorul TVR 2.

In perioada 30 august - 20 septembrie, TVR va transmite editia a XXII-a a Festivalului International George Enescu. Continuand o traditie de peste jumatate de secol, TVR, coproducator al evenimentului, rezerva un spatiu amplu in grilele de programe pentru acoperirea festivalului.

Timp de o luna, publicul televiziunii publice poate viziona, atat pe canalele TVR, cat si pe site-ul dedicat, si interviuri cu mari artisti ai lumii care au participat la editii anterioare, testimoniale cu personalitati ale muzicii care l-au cunoscut pe George Enescu, dar si materiale video de actualitate realizate sub genericul "Agenda festivalului".

Vizitatorii portalului enescu.tvr.ro vor avea ocazia sa vada fragmente rare din lucrarile lui Enescu, in interpretari de exceptie, precum cea a lui David Ohanesian in Oedipe.

Printre personalitatile muzicii care apar in testimonialele TVR "Un gand despre Enescu", ii vom recunoaste pe Arthur Rubinstein, Cella Delavrancea, Tudor Arghezi, Nadia Boulanger, Mihail Jora, Dimitri Sostakovici, David Oistrach, Yehudi Menuhin sau Alexandru Tomescu.

In acest an, Marius Constantinescu, Catalin Sava si Luminita Velciu vor fi bloggerii care isi vor povesti experientele traite pe parcursul intregului festival.

La aceasta editie a Festivalului International George Enescu vor urca pe scena mari orchestre, precum Orchestra Filarmonicii din Berlin, London Symphony Orchestra, Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra etc. si invitati celebri: violonisti Anne Sophie Mutter, Janine Jansen si David Garrett, dirijorul israelian Zubin Mehta, dirijorul de origine romana Ion Marin si pianista Maria Joao Pires. De asemenea, in cadrul festivalului vor fi prezenti si castigatori ai concursului "George Enescu": Alexandru Tomescu, Valery Sokolov, Stefan Tarara, Vlad Stanculeasa alaturi de Agnes Baltsa si pianista Elisabeta Leonskaja.

In data de 19 august, la 134 de ani de la nasterea lui George Enescu, Televiziunea Romana a lansat site-ul enescu.tvr.ro , dedicat exclusiv celui mai important eveniment cultural al anului, Festivalului International George Enescu.

Aproape toate canalele TVR vor transmite concerte din cadrul Festivalului - TVR 1 (spectacolul de deschidere), TVR 2, TVR International si TVR Moldova. De asemenea, Festivalul International George Enescu va putea fi urmarit si pe portalurile tvrplus.ro, enescu.tvr.ro.