Arheologii au descoperit in centrul capitalei Mexico City un masiv depozit ceremonial de cranii din vremea imperiului aztec, o dezvaluire ce ar putea arunca mai multa lumina asupra modului cum conducatorii azteci isi etalau puterea, informeaza Reuters.

Craniile au fost asezate intr-un sistem de rafturi denumit tzompantli in limba Nahuatl a aztecilor, folosit pentru a etala craniile razboinicilor din regatele rivale sacrificati, probabil ucisi de preoti in varful templelor ce existau odinioara in apropiere.

Descoperit in spatele catedralei locale din era coloniala, tzompantli, care nu a fost inca dezgropat in totalitate a fost probabil construit intre 1485 si 1502 si are circa 34 de metri lungime si 12 metri latime, a spus liderul echipei de arheologi, Raul Barrera.

Sute de cranii ar fi fost aranjate cu grija pe tepuse de lemn pentru a inspira frica si groaza privitorilor.

“Tzompantli avea un simbolism foarte precis”, a declarat Barrera. “Dupa ce il vom mai studia ne asteptam ca vom confirma ca aceste cranii apartineau dusmanilor, care au fost capturati, sacrificati si decapitati pentru a fi etalati aici”, a adaugat arheologul.