Miercuri, 19 august, ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu va fi gazda unei seri dedicate lui Salvador Dalí prilejuită de apariţia singurului său roman, „Chipuri ascunse“, la Editura Humanitas Fiction, în colecţia Raftul Denisei şi de publicarea unei noi ediţii a celebrului său volum memorialistic, „Jurnalul unui geniu“. La eveniment vor participa criticii literari Tania Radu şi Andreea Rasuceanu, criticul de artă Pavel Şuşară şi Vlad Stroescu, psihiatru. Dezbaterea va fi moderată de Denisa Comanescu, director general Humanitas Fiction.

Chipuri ascunse - Salvador DaliFoto: Humanitas

Singurul roman al lui Salvador Dalí, „Chipuri ascunse“, este omagiul adus prozei clasice franceze de imaginația debordantă a marelui pictor suprarealist. Debutând ca o saga a intrigilor și aventurilor amoroase ale unui grup de aristocrați excentrici, romanul își are centrul emoțional în pasiunea sublimată a contelui de Grandsailles pentru Solange de Cléda. Obsesiile daliniene, fulgurațiile sale și atracția pentru ocultism se regăsesc în acest roman fascinant.

„Cartea lui Dalí este atât de inventivă vizual, atât de inteligentă, atât de încărcată cu o energie aproape dickensiană, încât nu poți să nu înțelegi trufia cu care se proclamă autorul geniu.“ (George Melly, The Observer)

Dalí are conştiinţa propriului geniu. Până la vertij. Pare să fie un sentiment intim foarte reconfortant. Părinţii l-au numit Salvador tocmai pentru ca era menit să salveze pictura ameninţată cu moartea de către arta abstractă, de suprarealismul academic, de dadaism şi, în genere, de toate „ismele“ anarhice. Jurnalul este deci monumentul pe care Dalí îl înalţă gloriei personale. Lipseşte din paginile lui orice urmă de modestie...