Cea de-a doua editie a Festivalului Filmului Romanesc la New York, Romanian Cinema: The Golden Age, începe joi, 29 noiembrie, la Tribeca Cinemas, unul dintre cele mai importante spatii newyorkeze dedicate artei cinematografice. In festival vor rula premierele romanesti ale anului 2007 (între care principalele castigatoare la Cannes, 4 luni, 3 saptamani si 2 zile si California Dreamin’), filme documentare, scurtmetraje ale regizorilor debutanti si cateva filme clasice ale cinematografiei romanesti. Festivalul se va derula in perioada 29 noiembrie- 2 decembrie.

Proiectiile vor fi introduse de critici de film romani si americani, fiind urmate de sesiuni de discutii cu regizorii si actorii. Festivalul este o initiativa a Institutului Cultural Roman din New York, organizat în colaborare cu Transilvania International Film Festival si Tribeca Film Festival.

Inca înainte de deschiderea oficiala a festivalului, biletele la principalele sectiuni din program se vandusera deja pe site-ul Tribeca Cinemas. Filmul lui Cristian Mungiu, 432, a atras, asa cum era de asteptat, cel mai mare numar de solicitari, circa 100 de bilete fiind achizitionate înca din prima zi de disponibilitate online. La fel s-a întamplat, în zilele urmatoare, cu biletele pentru California Dreamin’ (Nesfarsit) si Restul e tacere, ca si pentru pachetul de scurtmetraje ale lui Cristian Mungiu.

Ca o recunoastere în plus a relevantei festivalului în peisajul cinematografic newyorkez, Primaria orasului New York a anuntat pe site-ul propriu, cu cateva zile înainte, deschiderea Romanian Cinema: The Golden Age .

Colaborarea dintre ICRNY si IFC, distribuitorul american al 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, a facut posibila organizarea unei proiectii speciale dedicate presei si formatorilor de opinie din lumea cinematografiei americane, actiune a ICRNY menita sa sustina nominalizarea peliculei lui Cristian Mungiu la Premiul Oscar pentru Cel mai Bun Film Strain. 432 va fi introdus de A.O. Scott, criticul de film al renumitului cotidian The New York Times.

Trei dintre actorii principali din California Dreamin’ (Nesfarsit) – Armand Assante, Razvan Vasilescu si Jamie Elman – sunt prezenti la festival si vor împartasi publicului newyorkez experienta lor în realizarea acestui film, cinstind memoria unuia dintre cei mai valorosi cineasti romani tineri, Cristian Nemescu.

Potrivit comunicatului ICR, a doua editie a festivalului contine o sectiune speciala dedicata clasicilor filmului romanesc, în care vor fi proiectate Reconstituirea de Lucian Pintilie, Morometii de Stere Gulea, Iacob de Mircea Daneliuc si primul lungmetraj romanesc, superproductia Razboiul de Independenta, al carei making of l-a inspirat pe Nae Caranfil în cel mai recent film al sau, Restul e tacere. Regizorul Nae Caranfil si producatorul Cristian Comeaga se afla la New York pentru a-si prezenta filmul publicului american. Pentru admiratorii Reconstituirii lui Pintilie, o mare surpriza va constitui introducerea filmului de catre unul dintre actori, Niky Wolcz, acum profesor de teatru la Columbia University, si de catre regizorul Andrei serban.

Romanian Cinema: The Golden Age este menit sa ofere pasionatilor de film ocazia rara de a afla de unde a pornit revolutia cinematografica din Romania despre care vorbeste toata lumea si încotro s-ar putea ea îndrepta.

De ce “The Golden Age”? Chiar si în cea mai dificila perioada a regimului comunist din Romania, masina de propaganda insista în a se referi la anii dictaturii ceausiste drept “Epoca de Aur”. Noul val al cinematografiei romanesti se ocupa în mod predilect de arheologia acestui trecut recent, de reevaluarea, reconstituirea si reciclarea accidentului istoric pe care Romania l-a trait timp de o jumatate de secol. Epoca de Aur a lasat o cicatrice adanca si pare sa fie timpul potrivit sa discutam despre aurul real pe care îl putem desprinde din ea. Mai mult decat atat, filmul romanesc trece prin propria sa Epoca de Aur, una autentica de aceasta data, reusind în ultimii ani sa atraga interesul international pentru artele si artistii din Romania.