In drum spre Valenii de Munte va puteti opri zilele acestea, pina pe 14 august, la Gura Vitioarei sa vizitati Tabara de creatie Maraton Raku, care pune in valoare una dintre cele mai vechi si mai delicate tehnici de prelucrare a ceramicii. 30 de artisti va asteapta sa va bucurati de culisele creatiei de obiecte ceramice, bazata pe o tehnica japoneza din secolul XVI.

Tabara de creatie Maraton RakuFoto: Asociatia Uma Ed Romania

Gura Vitioarei, 7 - 14 august 2015, Asociatia UMA ED ROMANIA organizeaza Tabara de creatie Maraton Raku, editia I, in care 24 de artisti din Romania si Bulgaria, cu varste intre 9 si 71 de ani, experimenteaza tehnica Raku - o arta traditionala straveche, in relatie cu arta foto-video - o arta a prezentului. Indiferent de specificul disciplinei artistice sau de virsta, toti artistii participanti se manifesta liber, prin noi lucrari ceramice executate in aceeasi tehnica, acelasi spatiu, timp si context, pornind de la tema "Memoria Viitorului". Inovativitatea in ceea ce priveste tehnica Raku, rezida din faptul ca, in acest proiect ea este gindita sub forma unui maraton al arderilor timp de 48 de ore.

Tabara de creatie Maraton Raku

Tabara de creatie Maraton Raku

Foto: Asociatia Uma Ed Romania

In 1994, la Constanta, Ion Cojocariu a inceput initierea tehnicii raku in ceramica romaneasca. Studentii, prietenii, cei care l-au urmat, o parte din cei care l-au iubit si l-au admirat sunt prezenti aici, la Maraton Raku. Stim ca acest eveniment i-ar fi adus o mare bucurie acestui maestru si prieten.

Raku este o tehnica a hazardului, o tehnica in care compozitia materialului ceramic, temperatura, glazurile, compozitia aerului, presiunea atmosferica din momentul arderilor, starea si respiratia artistului, indicele de umiditate, toate pot influenta rezultatul final. Este, asadar, o tehnica cu multe surprize, dar si cu rezultate incredibile.

"Experienta hazardului poate fi creatoare si deopotriva revelatoare. In aceasta tehnica de ardere, schimbarea moleculara cauzata de mistica focului si a socurilor termice ce urmeaza, devine un spectacol in sine, artistul trecand de la creator la simplu observator. Argila, odata ajunsa din forma ei aleatorie la o forma definita de mainile artistului, intra in etapa in care natura isi rezerva dreptul de a interveni. Aceasta are un parcurs purificator prin cele trei elemnte primordiale: foc, aer, apa. In final, lucrarea poarta amprenta colaborarii deschise a omului cu fortele naturii." (Alexandru Buzea, ceramist)

Maria Militaru, curatorul proiectului vorbeste despre pasiunea pentru tehnica raku de prelucrare a ceramicii care a condus-o sa organizeze aceasta tabara chiar in casa ei:

"Intalnirea mea cu ceramica Raku a avut loc in primul an de facultate, studenta fiind la Universitatea de Arta din Bucuresti , sectia de ceramica, catedra mentorului meu, profesorul Ionel Cojocariu. Emotia si pasiunea lui pentru fiecare lucrare a studentilor sai a lasat o aminire si o amprenta de neuitat asupra mea. Am ales sa fac aceasta tabara de ceramica Raku pentru fericirea si implinirea din ochii artistilor atunci cind modeleaza materialul si asteapta neasteptatul sa iasa din cuptor. Sustinuta de familie, artisti si, anul acesta, de Asociatia UMA ED ROMANIA am ales sa organizez tabara chiar in casa mea, loc unde mancarea este calda si asteapta artistii sa termine retusurile, din satul curios care vuieste de venirea multor artisti."

Rodica Buzoianu, producatorul taberei de creatie ne impartaseste cate ceva din culisele organizarii de la Gura Vitioarei:

Tabara de creatie Maraton Raku

Tabara de creatie Maraton Raku

Foto: Asociatia Uma Ed Romania

"A fost o mare bucurie pentru mine ca producator sa vad interesul mare al artistilor de a participa la aceasta tabara de creatie. Chiar daca am depasit semnificativ numarul participantilor din estimarea initiala, este o nebunie frumoasa sa am grija ca toti oamenii prezenti in tabara sa aiba conditiile cele mai bune de cazare, masa si lucru. A fost o surpriza placuta ca multi dintre ei au preferat sa stea in cort, este o senzatie incredibila de spirit liber si creativitate aici, la Gura Vitioarei."

"Tabara de creatie Maraton Raku este perfect organizata, prietenoasa si creativa. Atmosfera este placuta si sunt foarte fericit ca fac parte din acest eveniment. Imi doresc sa se continue de-a lungul anilor si sa devina printre cele mai faimose evenimente raku din lume. Ma indoiesc ca exista o atmosfera similara in spatiul artistic international." (Vladimir Venchersky grafic designer, Bulgaria)

Tabara de creatie Maraton Raku

Tabara de creatie Maraton Raku

Foto: Asociatia Uma Ed Romania

Obiectele de ceramica raku realizate in acesta tabara vor fi prezentate in toamna lui 2015 in 3 expozitii, una la Bucuresti si doua in tara.

Artisti invitati: Marta Jakobovits (ceramist), Gheorghe Farcasiu (ceramist), George Dumitru (sculptor), Vlad Ciobanu (sculptor), Nicoleta Buzea (ceramist), Alexandra Filotti (istoria artei), Cristina Budar (ceramist), Cristina Ciobanu (ceramist), Irina Spinu (pictor), Iulia Costache (grafician), Iuliana Turcu (ceramist), Liliana Marin (ceramist), Oana Maria Stoica (ceramist), Petre Chichirita (sculptor), Cristian Dobrescu (ceramist), Raluca Preda (grafician), Ela Tudoran (sculptor), Dragos Manea (sculptor), Ina Svetoslavova Bachvarova - Vencharska (grafic designer), Vladimir Vencharsky (grafic designer), Marius Stanciu (student), Victor Costache (student), Floriana Rodica Soare (elev), Maria Teodora Petre (elev), Martina Vencharska (elev), Veronika Vencharska (elev).

Echipa proiectului: Maria Cornelia Militaru (ceramist), Ciprian Ariciu (ceramist), Oana Rill (ceramist), Alexandru Buzea (ceramist), Stefan Buzea (artist multimedia), Alexandru Dumitru (artist multimedia), Paul Melinte (operator imagine), Roxana Crisan (PR), Rodica Buzoianu (manager de proiect).

Proiectul cultural este co - finantat de catre Administratia Fondului Cultural National. "Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia

Tabara de creatie Maraton Raku

Tabara de creatie Maraton Raku

Foto: Asociatia Uma Ed Romania

Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii."

Parteneri: Uniunea Artistilor Plastici din Romania, Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Colegiul de Arta "Carmen Sylva" Ploiesti, Muzeul de Arta Prahova "Ion Ionescu Quintus", Centrul Cultural al orasului Valenii de Munte.

Organizator: Asociatia UMA ED ROMANIA (www.umaed.ro)

Asociatia UMA ED ROMANIA este o asociatie de educatie culturala prin mijloace audiovizuale si comunicare prin arta, profesionala, autonoma si non-profit, infiintata pentru o perioada nedeterminata. Membrii fondatori si membrii cu drept de vot sunt trei profesionisti din domenii diferite: Corina Stavila, monteur film; Oana Rill, ceramist; Rodica Buzoianu, medic si psihoterapeut. Membrii s-au asociat in scopul de a dezvolta si implementa programe care sa creasca accesibilitatea la valori culturale si socio-educative a unui numar cat mai mare de oameni (tineri si mai putin tineri), prin informatie diversa.