'Chopin si Europa lui' - un festival care va aduce publicului meloman 32 de concerte: recitaluri, concerte de muzică de cameră și simfonică; mari interpreți, capodopere cunoscute și încă necunoscute ale muzicii europene, de la Bach la Mahler. Lucrări clasice de mare popularitate, compoziții de: Beethoven, Liszt, Ceaikovski, Wieniawski, Rahmaninov, Paderewski, Sibelius și Elgar în interpretări de mare clasă; muzică poloneză, începând cu Chopin, Ogiński, Dobrzyński, Kurpiński, Szymanowski, Wolff și Lipiński, până la prime audiții ale unor compoziții semnate de Andrzej Czajkowski și Paweł Szymański.

Festivalul Copin si Europa luiFoto: Afis

După modelul precedentelor ediții, și ediția din acest an privește cu deschidere și interes spre secolul al XIX-lea, pentru ne ajuta să simțim moștenirea acestuia și rolul pe care l-a jucat patronul Festivalului în cadrul lui. Nu va pierde însă din vedere nici pe predecesorii acestuia, din creația cărora s-a născut romantismul, văzând în ei, nu o dată, propriile sale modele. De asemenea, va face mai cunoscută creația unor compozitori care i-au urmat - moștenitori ai tradiției romantice. În mod tradițional, va sublinia și importanța aniversărilor pe care întreaga lume muzicală le celebrează în acest an: Piotr Ilici Ceaikovski, Alexandr Skriabin și Jan Sibelius.

Printre interpreți se vor număra orchestre din Moscova, Londra, Freiburg și Varșovia, laureați ai concursurilor Chopin, inclusiv laureații ultimei ediții a acestuia - dar și alți muzicieni de renume internațional, precum Alexandre Tharaud, Serghei Krilov, Louis Lortie, Nelson Freire, Andreas Staier, Nikolai Lugansky, Jan Lisiecki, Ivo Pogorelic, Truls Mork, Matthias Goerne, Sol Gobetta și Bertrand Chamayou.

Va evolua în concert senzaționalul cvartet polonez Apollon Musagete, sunt programate și două concerte susținute de către Tobias Koch – pianistul care a cucerit inimile melomanilor prin interpretările muzicii poloneze. De data aceasta el va interpreta muzică din epoca lui Chopin pe nu mai puțin de 3 piane; nu va uita însă nici de Michal Kleofas Ogiński - renumit compozitor, de o importanță majoră pentru cel puțin trei popoare.

Senzaționale pot fi considerate, de asemenea, atât concertele Orchestrei Naționale a Rusiei, sub bagheta lui Mikhail Pletnev, care va interpreta, printre altele, Simfonia „Poloneză” de P.I. Ceaikovski, Concertul pentru vioară de Henryk Wieniawski și Simfonia „Renașterea” de Mieczysław Karłowicz - precum și aparițiile uneia dintre cele mai strălucite orchestre europene: Philharmonia Orchestra din Londra, sub bagheta lui Vladimir Ashkenazy; orchestra va interpreta, în afară de Polonia de Elgar, Simfonia a II-a de J. Sibelius, precum și Concertul pentru pian de K.I. Paderewski, avându-l ca solist pe Dang Thai Son - câștigătorul Concursului Internațional Chopin din 1980; artistul va cânta la un instrument ce a aparținut cândva compozitorului.

Printre punctele culminante ale Festivalului se va înscrie, fără îndoială, și interpretarea lucrării Variațiuni pe tema La ci darem la mano de I.F. Dobrzyński de către Philippe Giusiano, recitalul vocal susținut de Matthias Goerne împreună cu Piotr Anderszewski, concertul Freiburger Barockorchester, având în program Concerto Polonaise B-dur de Telemann - pe lângă trei Concerte de Bach, dintre care unul va fi interpretat la „pianul lui Chopin”, sau recitalul violoncelistei Sol Gabetta, premiată pentru înregistrarea minunată a Sonatei g-moll, care va cânta pentru prima oară la Festivalul Chopin și Europa lui.

Un moment de vârf îl va reprezenta concertul final, în cadrul căruia, în decursul unei singure seri, vor fi reunite trei tipuri specifice, contrastante de interpretări pianistice, aparținând soliștilor: Yulianna Avdeeva, Ingolf Wunder și, respectiv Krzysztof Jabłoński, acompaniați de Orchestra Filarmonicii Naționale din Varșovia, avându-l la pupitrul dirijoral pe Jacek Kaspszyk.

În cadrul acestei ediții a Festivalului, subintitulată „Înainte de marele Concurs” vor fi de asemenea prezentați, într-un mod special, participanții polonezi la această competiție, cea mai importantă confruntare din lume pe tărâmul muzicii lui Chopin, care va începe pe 1 octombrie, prin concertul inaugural susținut de Martha Argerich: în perioada 18–25 august, zilnic, la orele 22.00, în Bazilica „Sf. Cruce” va avea loc un recital Chopin, care va dura 1 oră. Tinerii pianiști polonezi vor cânta în fața inimii lui Chopin pe un pian original Erard, datând din anul 1855.