Primele două evenimente din cadrul Festivalului ICon Arts 2015, ce se desfasoara în perioada 24 iulie – 1 august, sunt dedicate în întregime vocilor americane. Concertul de debut, de la Cetatea Biertan, susținut de tineri artiști absolvenți ai unor universități prestigioase de peste ocean, reprezintă o călătorie prin unele din cele mai reprezentative lucrări muzicale americane. Cel de-al doilea eveniment, programat la Castelul Peleș, îi are în prim plan pe doi interpreți consacrați ai operei: soprana Annemarie Condacse și baritonul David Malis.

Festivalul ICon Arts 2015Foto: Afis

Devenit deja tradiție, primul concert al Festivalului ICon Arts va avea loc la Biserica Cetate din Biertan, vineri, 24 iulie, de la ora 18. Intitulat “American Voices - Celebrating American Composers”, concertul este susținut de tineri absolvenți ai unor universități prestigioase de peste ocean: Laura Watson - mezzo-soprană, Carol Coleson – soprană, Rebecca Cook – soprană, Bernardo Medeiros – bariton și Ivan Ley – bariton, acompaniați la pian de Diana Spînu. Programul, compus din muzică americană contemporană și arii de operă, va introduce publicului pe unii dintre cei mai apreciați compozitori americani din ultimele secole: Aaron Copland, Libby Larsen, Ned Rorem, John Duke sau George Gershwin. Intrarea la concert este liberă.

Pentru cel de-al doilea concert, „Aspects of Love”, de sâmbătă, 25 iulie, ora 16, spațiul - Castelul Peleș din Sinaia - nu putea să complimenteze mai bine cele două voci care vor interpreta arii renumite de operă pentru publicul ICon Arts. Soprana Anne-Marie Condacse și baritonul David Malis vor oferi o mostră de excelență, acompaniați la pian de Diana Spînu. Din program fac parte lucrări ce trec în revistă toate fațetele și stările iubirii, lucrări compuse de Mozart, Enescu, Frontini, Gershwin sau Leoncavallo. Intrarea la concert se face pe baza invitațiilor ce pot fi obținute de pe site-ul www.peles.ro.

Anne Marie Condacse este o soprană renumită la nivel mondial. Născută în România, Anné-Marie Condacse a fost artist rezident în cadrul Filarmonicii Naționale George Enescu și a performat ca solist invitat pentru Opera Națională Română, Teatrul de Operetă Ion Dacian, Teatrul Liric Oradea, Filarmonica din Cairo, Woodlands Symphony și Moores Opera Center. Dr. Condacse a susținut numeroase recitaluri și concerte în Statele Unite, România, Franța, Germania, Egipt, Siria și Mexic.

Printre rolurile de operă din portofoliul propriu se regăsesc: Corinna în Il Viaggio a Reims, Musetta în La Bohème, Susanna în Le Nozze di Figaro, Blöndchen în Die Entführung aus dem Serail, Gretel în Hänsel und Gretel, Cecile de Volanges în Dangerous Liaisons, Adele în Die Fledermaus, Marcantonio în Casanova’s Homecoming, și Prima Nepoată în Peter Grimes.

Dr. Condacse a primit titlul de Doctor în Muzică pentru Interpretare Vocală, cu specializare în Pedagogie Muzicală și Canto de la Moores School of Music din cadrul Universității Houston. De asemenea, deține un Masterat în Interpretare Vocală de la Shepherd School of Music, Rice University.

În cadrul Universității de Stat din Oklahoma, Dr. Condacse a predat Canto, Dicție, Literatură muzicală vocală, Aprecierea Muzicii, Opera în literatură precum și seminarul de operă.

David Malis este un bariton de la Opera Metropolitană, renumit la nivel internațional, fiind primul american care a câștigat prestigioasa competiție Cardiff Singer of the World. Și-a început cariera la Opera din San Francisco, debutând ca Papageno în Die Zauberflöte. Davis Malis a debutat la Metropolitan Opera in the Parks cu rolul Belcore în L’elisir d’amore de Donizetti, într-o producție ce reunea artiști precum Luciano Pavarotti, Kathleen Battle și Giuseppe Taddei. Curând a urmat debutul său pe scena principală a Operei Metropolitane ca Marcello în La Bohème.

Interpretarea lui Ford în Falstaff de Verdi a fost aclamată și l-a propulsat pe artist către Teatro alla Scala, Royal Opera în Covent Garden, Teatro Colòn în Buenos Aires, Welsh National Opera, Brooklyn Academy of Music, Thêàtre des Champs-Elysées în Paris, precum și către un spectacol comandat de Casa Regală la care a participat Diana, Princess of Wales. Malis l-a interpretat pe Figaro în Il Barbiere di Siviglia de peste 30 de ori în colaborare cu renumitul maestru Alberto Zedda, într-o producție inovatoare și foarte populară de Dario Fo, care a fost lansată pe DVD de BBC și RAI. Tot cu Figaro a debutat și la Vienna Staatsoper, precum și la Opera Neerlandeză. Ca interpret activ, a apărut în concert în toată lumea, inclusiv în New York, San Francisco, Chicago, Boston, Los Angeles, Seattle, Hong Kong, Cardiff și Stockholm.

Ca profesor și antrenor vocal, a predat la Teatrul de Opera Lucca în Oberlin, Italia și pentru programul Salzburg în cadrul Universității din Miami. Timp de trei ani a lucrat ca Profesor Asistent de Canto și Co-Director al Teatrului de Operă la Universitatea Miami, în Coral Gables, Florida.

În calitate de regizor de operă și coordonator al Crested Butte Music Festival și al Festival de Musique de St. Barthélémy timp de 12 ani, Malis a produs, regizat si interpretat spectacole precum La Bohème, Cosi fan tutte, Le Nozze di Figaro, Die Zauberflöte, Carmen, La Traviata, L’elisir d’amore, Faust, Die Fledermaus, Don Pasquale, The Merry Widow, The Bear, Madama Butterfly, La Sonnambula, Gianni Schicchi, Il Barbiere di Siviglia și Rigoletto. În prezent, este Director de Operă și Profesor Asistent de Canto la Universitatea din Arkansas.

Cei doi artiști s-au alăturat, în 2015, Academiei ICon Arts Sibiu.

Programul Festivalului de Muzică Contemporană ICon Arts – Celebrates! (XIII)

24 Iulie – 1 August 2015

Vineri, 24 iulie, ora 18.00 – Biserica Cetate Biertan

American Voices

Interpretează: Laura Watson- mezzo-soprană, Carol Coleson – soprană, Rebecca Cook – soprană, Bernardo Medeiros – bariton și Ivan Ley – bariton

la pian: Diana Spînu

Sâmbătă, 25 iulie, ora 16.00 – Sinaia, Castelul Peleș

Recital de operă

Annemarie Condacse (soprană, SUA), David Malis (bariton, SUA), Diana Spînu (pian, România)

Luni, 27 iulie, ora 19.00 – Sibiu, Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat

Vioară vs Percuție

Duel concertistic. Combatanți: Ladislau Csendeș – vioară, Alexandru Anastasiu, Andrei Marcovici, Irina Rădulescu, Alin Anușcă și Alexandru Munteanu – percuție.

Marți, 28 iulie, ora 19.00 – Sibiu, Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat

Secret poetry by ARIFA

Alex Simu (România) - Sax, Clarinet & Live Laptop, Michalis Cholevas (Grecia) - Tarhu, Ney Franz von Chossy (Germania) – Piano, Sjahin During (Turcia/Olanda) - Afro Anatolian Percussion

Miercuri, 29 iulie, ora 19.00 – Sibiu, Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat

6 premiere mondiale cu RTÉ ConTempo Quartet

Concert ”Composer in Residence”

Joi, 30 iulie, ora 19.00 – Sibiu, Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat

Workshop în concert.

Cursanții Academiei ICon Arts

Vineri, 31 iulie, ora 12.00 – Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu

Conferință “RTÉ ConTempo – 20”

Vineri, 31 iulie, ora 19.00 – Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat

”ICon Arts Celebrates! – RTÉ ConTempo 20”

Participă: Cvartetul ConTempo (Irlanda) și Analia Selis

Sâmbăta, 01 august, ora 12.00 – Cisnădioara, Cetatea fortificată

ICon Arts Gala.

Biletele costă între 10 și 15 lei și se pot achiziționa prin rețeaua Eventim, în librăriile Humanitas, dar și în magazinele Domo, Germanos, Orange și Vodafone, începând cu data de 15 iunie.