​"Bucuresti. O lume de Ion Barladeanu si Carmen Lidia Vidu", un proiect in care cei doi artisti mixeaza imaginile si personajele cu care ei identifica orasul, isi asteapta vizitatorii pana miercuri, 15 iulie, la Hanul Gabroveni. Proiectul - compus dintr-un colaj stradal de mari dimensiuni, o selectie de 30 de colaje pe tematica urbana ale lui Ion Barladeanu si un scurtmetraj regizat de Carmen Lidia Vidu despre Bucurestiul lui Nea Ion - s-a nascut din dorinta lui Ion Barladeanu, artist care a expus deja in cele mai importante capitale ale lumii, ca lumea sa mearga pe strada si sa ii vada opera. "Le multumesc celor care au venit sa vada expozitia. Eu nu sunt vedeta, eu sunt star", i-a intampinat Ion Barladeanu pe cei prezenti la Hanul Gabroveni la vernisajul din 3 iulie.

Ion Barladeanu 1Foto:

Vezi un reportaj Hotnews.ro la vernisajul "Bucuresti. O lume de Ion Barladeanu si Carmen Lidia Vidu":

Material realizat cu echipamentNikon.

  • Carmen Lidia Vidu: E un proiect-declaratie de dragoste pe care i-o fac lui nea Ion

Carmen Lidia Vidu e cel mai spectaculos regizor de teatru din Romania, din punct de vedere vizual, si se afla la a doua colaborare cu Ion Barladeanu, dupa "Ion Barladeanu, cowboy-ul meu", o instalatie gazduita de Institutul Francez in toamna anului 2011. Spune despre Ion Barladeanu ca e un personaj care "i-a invadat lumea", i-a influentat si modificat felul de a lucra:

"E mai mult decat o chestiune profesionala, mi-e un adevarat prieten nea Ion, pe care il iubesc foarte mult. Mi-a aratat colajele lui si pot sa spun ca a devenit o muza pentru mine. Ca regizor de teatru multimedia, de multe ori am aplicat tehnica colajului in videoproiectiile facute, in scurtmetraje sau in videoclipurile pe care le-am regizat. Pana sa il cunosc pe nea Ion, niciodata nu am fost interesata de aceasta zona. M-a acaparat povestea lui. Suntem deja la a doua colaborare, dupa , de la Institutul Francez. Si apoi, nea Ion mi-a povestit cum a avut foarte multe expozitii internationale, curatoriate de Dan Popescu, cel care are mare grija de nea Ion. Si mi-a spus "Uite, eu in Romania niciodata nu am avut o expozitie astfel incat lumea sa mearga pe strada si sa vada o lucrare de-a mea." Am descoperit acest spatiu minunat, Hanul Gabroveni, ArCub, cu care am inceput aceasta colaborare. Am gasit in ei o gazda minunata si am gandit acest proiect compus din 3 elemente: un colaj de mare dimensiune stradal, astfel incat oricine ar trece pe strada, indiferent ca e interesat de expozitie sau nu, indiferent ca intra sau nu, poate sa ii vaa lumea lui nea Ion. Este un colaj realizat din personajele colajelor lui. Aceasta expozitie (din interiorul Hanului Gabroveni - n.red.) inseamna colajele lui nea Ion. Si un interviu animat, pe care eu l-am regizat, toate in jurul Bucurestiului si al lumii lui nea Ion. E un proiect-declaratie de dragoste pe care i-o fac lui nea Ion, pe care il apreciez foarte mult si ii doresc multa sanatate", marturiseste Carmen Lidia Vidu.

"Bucuresti. O lume de Ion Barladeanu si Carmen Lidia Vidu" - interviu animat:

"Ion Barladeanu e mai mult decat un prieten, e un personaj care mi-a invadat lumea, mi-a modificat si felul de a face spectacole, vizual, videoclipuri, colaje. Colajele lui chiar m-au inspirat si se vede asta in lucrarile mele. Stiu ca are probleme cu sanatatea, stiu ca il nemultumesc multe in viata, si prin aceasta expozitie incerc sa ii spun ca e mult mai importanta dragostea noastra decat problemele care il macina in fiecare zi. El spune ca lumea asteapta sa moara ca sa devina celebru si ca atunci i se vor vinde mult mai bine colajele, opera si povestea. Sper sa nu fie asa", mai spune regizoarea.

  • Ion Barladeanu, o poveste desprinsa dintr-un film

Povestea lui Ion Barladeanu e fascinanta si pare desprinsa dintr-un film: a fost gropar, hamal in port, "scriitor" de cruci. Locuia intr-o ghena de gunoi de pe Calea Mosilor cand a fost descoperit intamplator de Ovidiu Fenes, in timp ce amandoi "vanau" cartoane pentru arta fiecaruia. Colajele sale s-au transformat peste noapte intr-un fenomen, fiind expuse la cele mai prestigioase galerii de arta si cucerind-o si pe celebra Angelina Jolie. Dupa expozitii in cele mai importante capitale ale lumii, Ion Barladeanu revine acasa cu "Bucuresti. O lume de Ion Barladeanu si Carmen Lidia Vidu".

"Bucuresti. O lume de Ion Barladeanu si Carmen Lidia Vidu" face parte din proiectul "Bucuresti. Memoria. Explorarea. Imaginea Orasului", ce lanseaza candidatura Bucurestiului la titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021. "Bucuresti. O lume de Ion Barladeanu si Carmen Lidia Vidu" isi asteapta vizitatorii in perioada 3-15 iulie, zilnic intre orele 10:00 - 22:00, la Hanul Gabroveni din Centrul Vechi al Capitalei. Accesul la eveniment este gratuit.