Expoziţia de pictură intitulata 'Răpirea Europei' semnata de artistul Ioan Sbârciu va fi vernisata joi, 9 iulie 2015, orele 19:00 în Sala de expoziții a Accademiei Romania in Roma.

Expozitie Ioan SbarciuFoto: ICR

La vernisaj, expozitia va fi prezentata de Aurel Codoban, doctor in filosofie şi profesor la Facultatea de Drept a Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir din Cluj-Napoca şi la Universitatea Babes-Bolyai.

Povestea Răpirii Europei implică o simbolizare atentă, o descriere a personalităţii inerente a Europei, ca avatar al unui continent special. Nici un alt continent nu a făcut din persoană efigia unei întregi civilizaţii, instituind obligaţia de a te purta acceptabil, convenţionalizat, acolo unde ai putea-o face intempestiv, necontrolat, vulcanic. Se conturează aici o diferenţă fundamentală între un spirit liber, exacerbat, şi unul configurat intelectiv şi programat: este poate, diferenţa remarcabilă între est şi vest, între o societate a intempestivului şi una a convenţionalului. Este povestea deplasării figurării de la o poziţionare a individului într-un spaţiu paradisiac, afrodiziac, într-una a spaţiului convenţionalizat, gândit şi perpetuat raţional.

Ioan Sbârciu este profesor universitar doctor şi director al Şcolii de Pictură din cadrul Universităţii de Artă și Design, Cluj-Napoca, Preºedintele Senatului UAD Cluj-Napoca.

Expoziţia va putea fi vizitată zilnic în Sala de Expoziţii, Viale delle Belle Arti, 110, până în ziua de 19 iulie 2015. Intrarea este liberă.