Ascunși în spatele unor inițiale, doi bărbați, emigrantul politic AA și migrantul economic XX, se înfruntă într-un subsol în „Emigranții”, piesa lui Slawomir Mrożek de la a cărui naștere, pe 29 iunie 1930, aniversăm 85 de ani. Această montare, în regia TV a lui Andrei Măgălie, a pornit ca un pariu reușit, o propunere de teatru independent a unui trio de proaspeți absolvenți – doi actori, Lari Giorgescu și Silvian Vâlcu, și un scenograf, Vladimir Turturică.

Silvian Valcu si Lari Giorgescu in EmigrantiiFoto: Institutul Polonez

Textul lui Slawomir Mrożek, scris în 1963, când autorul se refugiază la Paris, este mai actual ca niciodată, în aceste zile în care, pe glob, sunt peste 60 de milioane de migranți, dezrădăcinați de conflicte armate, persecuții religioase sau politice, și de sărăcie lucie. În „Emigranții” avem un muncitor și un intelectual polonezi, emigrați la Paris. Unul își dorește să se întoarcă la familia lui, plin de bani, celălalt, refugiat politic, nu are unde să se mai întoarcă. Niciunul nu-l mai suportă pe celălat, dar nu pot pleca pe drumuri separate. Amândoi au secrete, justificări, idealuri și trebuie, împreună, să treacă peste cumpăna dintre ani. Spectacolul "Emigranţii" este un cumul al dilemelor existenţiale a doi oameni ce fac parte din clase sociale diferite, obligaţi să împartă aceeaşi camera într-o ţară străină lor, ţară din care nu mai pot pleca.

Despre experiența curajoasă a montării textului, Lari Giorgescu spune într-un interviu : „Am făcut piesa şi pentru că am vrut ceva care să ne provoace şi pentru că noi credem că, în alte condiţii, nu am fi fost distibuiti în aceste roluri. Sunt două personaje contre- emploi." (http://www.bucurestiivechisinoi.ro/2012/04/de-vazut-lari-giorgescu-in-emigrantii/)

Sławomir Mrożek, autor al multor nuvele și opere satirice s-a născut în 1930, în Polonia. În 1963 el emigrează în Franța și mai târziu în Mexic. În dramele sale Mrożek prezintă situații simple, iar tipologia personajelor pieselor lui se caracterizează prin comic și absurd. Cea mai renumită piesă a sa, „Tango”, este o critică la adresa sistemelor totalitare. Următoarea piesă ca importanță este „Emigranții”, care a fost scrisă în perioada în care el însuși a trăit ca emigrant, prelucrând astfel propria-i experiență a marginalizării, punând față în față imaginea refugiatului din motive economice și a celui din motive politice. Mrożek e un dramaturg ce își concentrează atenția asupra psihologiei personajelor sale în contextul mecanismelor istorice și politice contemporane. (Institutul Polonez de cultură)

Difuzarea acestui spectacol omagiază și împlinirea a 250 de ani de teatru polonez şi 250 de ani de la înfiinţarea Teatrului Naţional din Varşovia, astfel încât anul 2015 este declarat Anul teatrului public polonez.

Spectacolul va fi difuzat la TVR2 – luni, 29 iunie, ora 20:10 și TVR HD – luni, 29 iunie, ora 20 :10 și în reluare, marți 30 iunie, ora 14 :00.

Spectacolul EMIGRANȚII este preluat de la Teatrul Arca-La Scena si este realizat în parteneriat cu Institutul Polonez de cultură.