Editia din acest an a Festivalului International de Literatura si Traducere (FILIT), ce urma sa aiba loc in toamna la Iasi, a fost suspendata, organizatorii sustinand ca au luat decizia in semn de protest fata de ingerinta politicului in cultura.

Organizatorii FILIT au anuntat, miercuri seara, intr-un comunicat de presa, ca au suspendat in semn de protest cea de-a treia editie a manifestarii, care ar fi urmat sa aiba loc in perioada 30 septembrie - 4 octombrie 2015, relateaza Mediafax.

Potrivit Biroului de Presa FILIT Iasi, organizatorii festivalului acuza "incercarile repetate de a confisca politic evenimentul, continua denigrare a echipei de organizare si atmosfera tensionata de dispute politice locale".

"Suntem o echipa matura, responsabila, care a creat un concept de succes international si a gestionat profesionist doua editii, si tocmai aceste aspecte ne obliga la a sanctiona public, printr-un gest ferm, asemenea practici. (...) Ne exprimam regretul in fata celor peste o suta de invitati care au confirmat deja prezenta la editia a treia, in fata partenerilor nostri institutionali (ambasade, institute culturale, edituri, agenti literari, festivaluri internationale) si, nu in ultimul rand, in fata publiculului festivalului, care, prin prezenta extrem de numeroasa la precedentele doua editii, a aratat ca Iasiul merita din plin, din acest punct de vedere, sa fie gazda unor asemenea evenimente", se arata in comunicatul transmis de Biroul de Presa al FILIT Iasi.

Organizatorii FILIT sustin ca la editia din acest urmau sa vina la Iasi nume importante ale literaturi mondiale precum Gyorgy Konrad, Frederic Beigbeder, Jean Rouaud, Evgheni Vodolazkin, Mihail Siskin.

Totodata, au fost intrerupte discutiile cu scriitorul Dario Fo, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura.

"Echipa FILIT a aratat ca se poate construi un proiect de relevanta europeana la Iasi, dar nu este dispusa sa faca asta oricum. Demnitatea umana, profesionalismul, libertatea de expresie si, in acest context, independenta politica sunt valori pe care le consideram extrem de importante si la care, evident, nu putem accepta sa renuntam. Consideram insa ca suspendarea editiei a treia a FILIT, o decizie deloc confortabila, ramane unul dintre putinele moduri prin care putem protesta in mod credibil fata de minciuna si manipularea grosolana. Ne dorim, totodata, ca in acest fel sa tragem un semnal de alarma asupra faptului ca amestecul politicianismului in cultura, la orice nivel, are efect distructiv", se mai arata in comunicat.

La primele doua editii ale festivalului au participat, printre altii, scriitorii Herta Muller (Germania, Premiul Nobel pentru Literatura, 2009), David Lodge (Marea Britanie), Guillermo Arriaga (Mexic), Francois Weyergans (Franta, Premiul Goncourt), Andrei Kurkov (Ucraina), Norman Manea (Romania), Mircea Cartarescu (Romania).

FILIT a atras la primele doua editii peste 60.000 de participanti, mai ales tineri.

In ultimele zile, liderul grupului de consilieri judeteni PSD Iasi Cristian Stanciu a lansat critici repetate privind modul in care au fost cheltuiti bani alocati de Consiliul Judetean Muzeului Literaturii Romane din Iasi, institutie ce a organizat primele editii ale FILIT Iasi.

Consilierul PSD a afirmat ca suma alocata pentru fiecare editie FILIT a fost de 500.000 de euro si ca "opinia publica nu stie nimic despre drumul parcurs de aesti bani".

Potrivit lui Cristian Stanciu, exista un raport de audit cu privire la ultima editie FILIT, dar ca documentul este tinut la secret in biroul presedintelui Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, aflat in arest la domiciliu.

Muzeul Literaturi Romane Iasi a precizat, zilele trecute, intr-un comunicat, ca "organizarea festivalului a presupus, in mod evident, antrenarea unor cheltuieli care au fost inca de la inceput anuntate, bugetul festivalului fiind public".