Scrisa de un muntenegrean - Liubomir Giurkovici, unul din cei mai proeminenti scriitori din tara sa, adusa in scena de un sloven, renumit actor si regizor - Nick Upper, desemnata cel mai bun spectacol, in Macedonia, la Festivalul "Actor of Europe", coproductia NETA de mare succes TOBELIA, piesa despre femeia care iubea prea mult, a carei premiera a avut loc anul trecut intr-un teatru bulgar, va avea o singura reprezentatie la Bucuresti, in 31 august, ora 18.00, la Sala Pictura a Teatrului National, in cadrul Festivalului International de Teatru NETA 2015, informeaza TNB.

TOBELIAFoto: Teatrul National Bucuresti

Artist recunoscut pe teritoriul fostei Iugoslavii ca pionier al postmodernismului teatral si al teatrului alternativ, performer al cautarilor in arta interpretativa si in cea regizorala, Nick Upper este un explorator neobosit al teritoriilor de granita in arta sa.

Piesa este o drama moderna, a unei familii damnate, din care a disparut pentru totdeauna si ultima prezenta masculina, developata peste un obicei stravechi, albanez si muntenegrean, numit Tobelia, care poate fi intalnit si astazi in familiile fara urmasi de sex masculin. Spectacolul dedicat lui Bertolt Brecht si Dimitar Gocev impune actualitatea unui mit in mediul urban, printr-o realizare artistica de exceptie. Creatii actoricesti memorabile, Joana Popovska (Macedonia), Rositza Ognjanova si Kamelia Lishkovska (Bulgaria), au fost incununate, fiecare, cu premiul pentru cea mai buna interpretare la Festivalul International NETA, in 2014, la Vratsa, ocazie cu care si Nick Upper a primit premiul pentru cea mai buna regie.

TOBELIA, o coproductie NETA (Bulgaria-Macedonia-Slovenia), rasplatita cu 5 premii importante, va avea o unica reprezentatie la Bucuresti in data de 31 august 2015

Festivalul International de Teatru NETA 2015 (28 august - 4 septembrie) este organizat de: Teatrul National "I.L.Caragiale" din Bucuresti (initiator si organizator), NETA Network (New European Theater Action) impreuna cu UNITER (co-organizator), fiind finantat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii, si realizat cu sprijinul Institutului Cultural Roman (ICR) si al Centrului Cultural al Municipiului Bucuresti (ARCUB). NETA Network a accesat, la randul ei, pentru organizarea acestui festival, fonduri de la Uniunea Europeana, prin intermediul programului Europa Creativa.