Saptamana acesta, la Bucuresti, debuteaza un proiect international dedicat relatiei dintre arta contemporana si filozofie – Goodbye Language. Initiat de Atelier 35 (Larisa Crunteanu si Xandra Popescu) in colaborare cu Centrul Ceh din Bucuresti (František Zachoval), Goodbye Language reprezinta ​​un show anti-vitrina, creat prin contributiile artistelor si artistilor: Zbyněk Baladrán, Adriana Gheorghe, Irina Gheorghe, Alina Popa, Marcus Steinweg si Tomáš Svoboda, se arata in comunicatul Headsome Communication.

Goodbye LanguageFoto: Headsome Communication

Recunoscand tensiunea dintre arta si cultura, precum si presiunea din ce in ce mai mare asupra artistilor ca acestia sa indeplineasca un rol reprezentational si punand sub semnul intrebarii relatia dintre arta si filozofie, Goodbye Language isi propune sa deschida o discutie despre alte moduri posibile de a lucra in compania filozofiei, dincolo de actul ilustrarii.

„In ianuarie 2015, m-am intalnit cu Frantisek la Berlin, cu putin timp inainte ca el sa isi inceapa mandatul la Centrul Ceh din Bucuresti. Mi-a povestit ca una dintre primele lui misiuni in Romania urma sa fie organizarea prezentei Cehiei la Salonul de Carte Bookfest. Am discutat atunci despre tensiunea dintre arta si cultura si presiunea asupra artistilor de a indeplini un rol reprezentational: de a genera lucrari livrabile, produse conceptuale cu potential de brand. Am gandit «Goodbye Language» ca pe un contrapunct la circuitul cultural al produselor artistice. Am invitat la dialogul nostru artiste si artisti care folosesc limbajul impotriva limbajului, care prin practica lor rezista interpretarii.

Construit prin schimburi de e-mailuri lungi, entuziasme si puseuri de inspiratie, «Goodbye Language” e ceva intre statement si pariu. Ceva ce ar putea oricand sa esueze. De-a lungul acestor luni insa, asemeni pionierilor, am avut mereu senzatia ca avansam pe teritorii noi.” (Xandra Popescu)

Goobye Language debuteaza miercuri, 24 iunie 2015, ora 20.00, la Atelier 35, cu vernisajul expozitiei: Zbyněk Baladrán, Irina Gheorghe, Alina Popa, Tomáš Svoboda sunt artistii implicati, iar František Zachoval, Larisa Crunteanu si Xandra Popescu – curatorii.

Dupa vernisajul expozitiei, joi, 25 iunie, incepand cu ora 18.00, la Atelier 35 va avea loc performance-ul artistei Adriana Gheorghe, „Dance That Comes From the Mouth”. In demersul ei, Adriana Gheorghe foloseste limbajul intr-un mod atmosferic, deviat de atitudine si corp, invaluind in ceata granitele propriei subiectivitati. Limbajul ca instrument coregrafic pentru o lucrare care se intampla in negocierea dintre vizibil si imaginar. Adriana Gheorghe este unul dintre artistii contemporani care mixeaza activitatea de performer cu cea de teoretician. De-a lungul timpului, a prezentat solo-uri sau duete la CNDB, MNAC, lorgean si ZKM-Karlsruhe.

In cea de-a treia zi a proiectului, vineri, 26 iunie, incepand cu ora 18.00, in spatiul Salonului de proiecte, va avea loc o discutie cu filozoful Marcus Steinweg, un artist care lucreaza la intersectia dintre arta si filozofie, editor al jurnalului Inaesthetics. Marcus Steinweg va problematiza relatia dinte arta si filozofie in calitate de subiecte autonome. Marcus Steinweg traieste si lucreaza in Berlin; este profesor invitat la HfBK (Universitatea de Arte) din Hamburg si preda la UdK (Universitatea de Arte) din Berlin.

Acest proiect este posibil cu sprijinul Centrului Ceh din Bucuresti, al Goethe Institut-Bukarest si al spatiului Salonul de proiecte/Anexa MNAC din Bucuresti.