Lucrari de Petrascu, Pallady si Tonitza la licitatia de vara Artmark, pe 17 iunie, la Bucuresti

de D.S.     HotNews.ro
Marţi, 9 iunie 2015, 12:02 Actualitate | Cultură

Lucrări de Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady şi Nicolae Tonitza se numără printre loturile licitaţiei Artmark, care va avea loc pe 17 iunie, la Bucureşti. Potrivit Artmark, printre lucrările care vor fi licitate se regăseşte şi opera lui Samuel Mützner - "După-amiază în Palatul de Vară" ("Poissons rouges") (estimare: 15.000 - 25.000 de euro). Opera a participat în faimoasa expoziţie "Le Japon" organizată de artist mai întâi la Bucureşti, apoi la New York în perioada ianuarie - martie 1916.

Nicolae Tonitza este prezent în expoziţie cu opera "Puritate" (estimare: 35.000 - 55.000 de euro), care face parte din ciclul "Spleen", realizat de artist în anii 1925 - 1926 şi care a fost expus în cadrul primei expoziţii "Grupul celor Patru" din 1926. Călătoria lui Tonitza la Durău, la poalele Ceahlăului, a rămas în amintirea posterităţii nu doar prin frescele mănăstirii satului, dar şi prin uleiul "Trandafiri sălbatici" (estimare: 10.000 - 15.000 de euro).

Un alt pictor călător, Gheorghe Petraşcu, se regăsea în 1934 la Eforie (după ce vizitase Padova, Chioggia şi Veneţia), unde îşi imortalizează soţia în opera "Femeie cu umbrelă (Lucreţia)" (estimare: 12.000 - 18.000 de euro). Artistul este reprezentat în expoziţie şi de o operă de maturitate, "Natură statică cu carte şi evantai roşu" (estimare: 15.000 - 25.000 de euro), care evocă intimitatea atelierului şi poezia lucrurilor simple, pe care Petraşcu a cultivat-o odată cu refuzul de a-şi mai părăsi spaţiul privat.

Într-un registru diferit, Ion Ţuculescu a cultivat în toată cariera sa peisajul şi călătoria către meleagurile pitoreşti ale României. Prezent în expoziţie cu opera "Lanul de rapiţă" (estimare: 18.000 - 25.000 de euro), artistul a influenţat considerabil modul reproducerii naturii pe pânză în mediul artistic bucureştean.

La rândul său, Theodor Pallady a ales să-şi îmbogăţească universul vizual vizitând toată Europa, rămânând însă cel mai atras de intimitatea interioarelor regăsite în aceste locuri. "Natură statică cu flori, evantai şi cariatidă" (estimare: 15.000 - 25.000 de euro) este un astfel de loc. Importanţa operei este sporită şi de apartenenţa la colecţia Marie Jeanne (Diamandy) şi Nicolae Bastaki.

Expoziţia poate fi vizitată până la data de 16 iunie, iar Licitaţia de vară va avea loc pe 17 iunie, la Athenee Palace Hilton, începând cu ora 19,30.


Citeste mai multe despre   


VIDEO Economistii-sefi ai primelor 3 banci comerciale, despre evolutia economiei romanesti. Ce proiecte mari de investitii finanteaza bancile la ora actuala?

Economistii sefi ai primelor 3 banci comerciale, Horia Braun (BCR), Florian Libocor (BRD-GSG) si Andrei Radulescu (BT) au discutat luni dimineata, in cadrul unei mesei rotunde organizate de HotNews.ro si Startup Cafe, despre investitiile bancilor in economie romaneasca si starea actuala a economiei, precum si despre fluctuatiile care au tinut prima pagina in ultima perioada.
  • A. Radulescu: Daca statul nu investeste, atunci de ce sa isi asume sectorul privat riscuri?
  • F. Libocor: Banii se duc acolo unde exista certitudini, predictibilitate, stabilitate. Lipsa acestor caracteristici loveste in mai multe zone, cu precadere in investitii.
  • H. Braun: Speram la o dinamica pozitiva, insa trebuie sa puna umarulul statul,bancile, si managementul companiilor.

309 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri