Lucrari de Petrascu, Pallady si Tonitza la licitatia de vara Artmark, pe 17 iunie, la Bucuresti

de D.S.     HotNews.ro
Marţi, 9 iunie 2015, 12:02 Actualitate | Cultură

Lucrări de Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady şi Nicolae Tonitza se numără printre loturile licitaţiei Artmark, care va avea loc pe 17 iunie, la Bucureşti. Potrivit Artmark, printre lucrările care vor fi licitate se regăseşte şi opera lui Samuel Mützner - "După-amiază în Palatul de Vară" ("Poissons rouges") (estimare: 15.000 - 25.000 de euro). Opera a participat în faimoasa expoziţie "Le Japon" organizată de artist mai întâi la Bucureşti, apoi la New York în perioada ianuarie - martie 1916.

Nicolae Tonitza este prezent în expoziţie cu opera "Puritate" (estimare: 35.000 - 55.000 de euro), care face parte din ciclul "Spleen", realizat de artist în anii 1925 - 1926 şi care a fost expus în cadrul primei expoziţii "Grupul celor Patru" din 1926. Călătoria lui Tonitza la Durău, la poalele Ceahlăului, a rămas în amintirea posterităţii nu doar prin frescele mănăstirii satului, dar şi prin uleiul "Trandafiri sălbatici" (estimare: 10.000 - 15.000 de euro).

Un alt pictor călător, Gheorghe Petraşcu, se regăsea în 1934 la Eforie (după ce vizitase Padova, Chioggia şi Veneţia), unde îşi imortalizează soţia în opera "Femeie cu umbrelă (Lucreţia)" (estimare: 12.000 - 18.000 de euro). Artistul este reprezentat în expoziţie şi de o operă de maturitate, "Natură statică cu carte şi evantai roşu" (estimare: 15.000 - 25.000 de euro), care evocă intimitatea atelierului şi poezia lucrurilor simple, pe care Petraşcu a cultivat-o odată cu refuzul de a-şi mai părăsi spaţiul privat.

Într-un registru diferit, Ion Ţuculescu a cultivat în toată cariera sa peisajul şi călătoria către meleagurile pitoreşti ale României. Prezent în expoziţie cu opera "Lanul de rapiţă" (estimare: 18.000 - 25.000 de euro), artistul a influenţat considerabil modul reproducerii naturii pe pânză în mediul artistic bucureştean.

La rândul său, Theodor Pallady a ales să-şi îmbogăţească universul vizual vizitând toată Europa, rămânând însă cel mai atras de intimitatea interioarelor regăsite în aceste locuri. "Natură statică cu flori, evantai şi cariatidă" (estimare: 15.000 - 25.000 de euro) este un astfel de loc. Importanţa operei este sporită şi de apartenenţa la colecţia Marie Jeanne (Diamandy) şi Nicolae Bastaki.

Expoziţia poate fi vizitată până la data de 16 iunie, iar Licitaţia de vară va avea loc pe 17 iunie, la Athenee Palace Hilton, începând cu ora 19,30.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation: Ce trebuie sa faci pentru a beneficia de cei 200.000 lei disponibili prin programul StartUp Nation si pentru a-ti dezvolta afacerea

Ai primit un acord de acceptare in programul StartUp Nation. Care sunt urmatorii pasi? Cu ce costuri te vei confrunta pentru a te putea folosi de acesti bani? Mai intai trebuie sa pui in practica ideea de business castigatoare, iar apoi sa iti cresti afacerea. Pentru asta ai nevoie, in primul rand, de clienti noi, strategii adaptate la nevoile pietei si de un ochi atintit permanent asupra propriei afaceri si asupra pozitionarii tale in cadrul unei oferte adesea variate.

304 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi