Tinerimea Română prezintă sâmbătă 13 iunie 2015 la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, primul recital semnat exclusiv de Cvartetul ARCADIA - cea mai valoroasă tânără formație camerală de gen din România.

Cvartetul ARCADIA: Foto Virgil OprinaFoto: Tinerimea Romana

Alături de tinerii virtuozi - Ana Török şi Răsvan Dumitru - vioară, Traian Boală – viola, Zsolt Török – violoncel – se va afla ca invitat special violoncelistul de talie internațională Marin Cazacu, pentru a oferi publicului o versiune memorabilă a Cvintetului cu două violoncele de Schubert, una dintre capodoperele muzicii universale. Regalul cameral va cuprinde și Cvartetul de coarde nr. 4 de Mendelssohn, o altă bijuterie a repertoriului de gen. Evenimentul va constitui o adevărată avanpremieră a marilor concerte camerale găzduite de Ateneul Român în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu”.

Violoniștii Ana Török și Răsvan Dumitru, alături de violistul Traian Boală și violoncelistul Zsolt Török au pornit proiectul ARCADIA în anii studenției, în 2006, astăzi având un excepțional palmares de premii internaționale la competiții importante, precum Osaka în 2014, Wigmore Hall London International în 2012, Almere International Chamber Music Competition în 2011, sau International Chamber Music Competition Hamburg în 2009.

În vederea revenirii după o îndelungată absență pe scenele de concert din țară, violonistul Răsvan Dumitru declara: “Cooptarea Cvartetului ARCADIA în cadrul Centrului Național de Artă „Tinerimea Română” reprezintă un vis devenit realitate, și anume acela de a aparține, de a ne afla ca și formație camerală sub auspiciile unei instituții culturale de prestigiu. Îi suntem așadar profund recunoscători maestrului Marin Cazacu pentru că ne-a susținut în împlinirea acestui vis. Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei realizări, este faptul că vom avea vizibilitate mult mai mare și în România (de mulți ani, activitatea noastră desfășurându-se cu precădere în străinătate) și credem că acest lucru va fi asigurat de o activitate concertistică constantă în capitală. Vom oferi publicului bucureștean un număr de șase concerte pe an, cu programe extrem de interesante și actractive, și sperăm să avem un public cât mai numeros!”

Cvartetul ARCADIA

Program:

Felix Mendelssohn – Cvartetul de coarde nr.4 în mi minor, op.44, nr.2

Franz Schubert – Cvintetul cu două violoncele, în do major, D. 956, op.163

Marin Cazacu

Prof.univ.dr. Marin Cazacu este laureat al concursurilor internaţionale de la Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna, Belgrad. Lider incontestabil al vieții pedagogice și al celei de concert din România de peste 20 de ani, are în palmares și în plină desfășurare și o serie de proiecte concertistice internaționale.

Pe lângă postul de profesor de violoncel la Universitatea Națională de Muzică din București, este din 2014 managerul Centrului Național de Artă Tinerimea Română și din 2008 creatorul celui mai mare proiect dedicat orchestrelor de tineret din România, respectiv Orchestra Română de Tineret, Romanian Sinfonietta și Orchestra Junior.

Din 1983 este solist al Filarmonicii „George Enescu“ din Bucureşti şi desfăşoară o activitate intensă atât în România, cât şi în străinătate, sub bagheta unor mari dirijori: Ghenadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Lu Jin, Nanse Gum, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Mendi Rodan, Misha Katz, Jean Périsson.

A cântat alături de artişti prestigioşi ca Vladimir Orlov, Valentin Gheorghiu, Radu Aldulescu, Mihaela Martin, Mirel Iancovici, Ilia Grubert, Jeremy Menuhin şi ca membru al formaţiei „Pro Arte“ şi colaborator al cvartetului „Voces“, precum şi la mari festivaluri europene (München, Berlin, Milano, Veneţia, Valencia, Bratislava, Sofia).

Din anul 1992 predă violoncelul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. În 1998 a fondat cvartetul „Cellissimo“ – împreună cu Alexandra Guţu, Răzvan Suma şi Olga Mănescu – formaţie cu care a concertat la festivalurile de la Veneţia, Mateus (Portugalia), Macao, Singapore, Istanbul, Madrid şi România, iar cu studenţii săi susţine recitaluri de la 8 la 12 violoncele în formaţia „Violoncellissimo“. A înregistrat pentru „Electrecord“ şi „Olympia“. In anul 2006, Marin Cazacu a obţinut titlul de Doctor în muzică sub îndrumarea prof. doctor Octavian Lazăr Cosma.

Marin Cazacu a studiat violoncelul la Liceul de Muzică din Bucureşti cu profesorul Ion Urcan, apoi la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti,cu renumiţii profesori Serafim Antropov şi Aurel Niculescu. S-a perfecţionat la Weimar cu profesorul Mezö Lászlo şi a fost asistentul maestrului Radu Aldulescu la cursuri de măiestrie.

Organizatorul evenimentului este Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”