A 63-a stagiune estivală a concertelor de orgă de la Biserica Neagră se va desfăşura în perioada 2 iunie-29 septembrie, informeaza Agerpres.

"Muzica de orgă este în strânsă legătură cu locul special pe care acest instrument îl are în cadrul bisericii. Pentru că este un instrument liturgic, dorim ca experienţa muzicală a publicului să fie completată la fiecare concert de un cuvânt biblic pentru suflet", a declarat Christian Plajer, prim-preot al Bisericii Evanghelice-Parohia Braşov.

La rândul lui, organistul Bisericii Negre, Steffen Schlandt, a precizat că Braşovul devine o dată pe an punctul de focus în ceea ce priveşte muzica de orgă din România.

"Avem în timpul lunilor de vară circa 7.000 de turişti care vin să urmărească cele 35-36 de concerte de orgă, în acest an 36, în mare majoritate străini, cam 210 de persoane la un concert. Putem spune că noi reuşim să focusăm turiştii străini care vizitează Braşovul în timpul lunilor de vară, să vină la Biserica Neagră să urmărească aceste concerte. Această componentă internaţională este foarte benefică pentru noi, pentru că avem contacte cu numeroşi oameni care ne vizitează şi cu numeroşi artişti, mai ales artişti care au auzit de faima instrumentelor de la Biserica Neagră, ne scriu scrisori şi ne întreabă dacă pot veni la Braşov să cânte", a afirmat organistul Bisericii Negre.

La stagiunea estivală din acest an vor veni artişti din Elveţia, Japonia, Germania, Ungaria, Norvegia, Italia şi chiar din SUA, şi din România. Artiştii vin să cunoască instrumentul celebru, orga Buchholtz, dar vor vedea şi alte instrumente, cum este orga de la Rupea, care se află temporar la Biserica Neagră şi pe care se poate cânta.

"Avem din întâmplare cele mai vechi instrumente din ţară, cum este orga de la Budila, care se află acum la Biserica catolică din cartierul Astra, orga de la Rupea din secolul al XVII-lea, care sunt din cele mai îndepărtate perioade, dar avem şi intrumente din 2012 la Biserica Catolică, şi orga digitală de la Universitatea "Transilvania" din 2014. Tradiţia oraşului în materie de muzică de orgă cu aceste instrumente poate tot timpul să meargă mai departe şi vrem să stăm în capătul din faţă al cercetării, vrem să facem experienţe, vrem să vedem ce se poate realiza dintr-un instrument vechi de peste 250 de ani", a mai spus Steffen Schlandt.

Concertele vor avea loc în fiecare zi de marţi începând de la ora 18,00, în lunile iunie şi septembrie, şi în fiecare marţi, joi şi sâmbătă, de la aceeaşi oră, în lunile iulie şi august. Muzica de orgă din timpul concertelor va reprezenta epoca gotică, având în vedere că există cea mai veche partitură păstrată din secolul al XV şi poate fi cântată la orga de la Rupea, dar va fi interpretată şi muzică din Renaştere şi din barocul timpuriu cum nu se poate interpreta în alt loc din România, dar şi muzică din secolele al XVIII-lea, al XIX-lea şi al XX-lea.

"Din fericire, ne putem permite acest lux pe intrumentele pe care le avem în Biserica Neagră. Aşteptăm şi în acest an mulţi turişti la concertele stagiunii estivale de orgă. Este un brand al oraşului, iar în multe ghiduri li se aminteşte turiştilor să viziteze neapărat Biserica Neagră, acompaniaţi de un concert de orgă şi vrem să ajungem la inimile cât mai multor oameni", a adăugat organistul Bisericii Negre.

Concertele durează în medie 30 de minute, iar biletul costă 10 lei. Copiii cu vârsta mai mică de şapte ani şi elevii beneficiază de gratuitate.