Violonistul Alexandru Tomescu şi clavecinistul Andrea Coen vor susţine, pe 3 iunie, un concert la Ateneul Român din Bucureşti, cu ocazia Zilei Naţionale a Italiei.

Este pentru al doilea an în care muzicieni de prestigiu urcă pe scena Ateneului Român pentru a sărbători ziua Republicii Italiene în România, informeaza Mediafax.

Din programul muzical al acestei seri fac parte lucrările "Preludio, Loure and Gavotte en Rondeau", "Concertul nr. 7 în Fa major" şi "Sonata nr. 4" de Johann Sebastian Bach, "Toccata VII" de Girolamo Frescobaldi şi "La Follia" de Arcangelo Corelli.

"Muzica poate construi legături între oameni care aparţin diferitelor popoare şi culturi, de aceea am ales limbajul muzicii pentru a sărbători Ziua Naţională a Italiei la Bucureşti. I-am invitat pe doi dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi artişti din Italia şi România să interpreteze piese compuse de Johann Sebastian Bach şi de doi dintre maeştrii italieni care l-au inspirat: Girolamo Frescobaldi şi Arcangelo Corelli", a declarat Diego Brasioli, ambasadorul Italiei în România.

Acesta este al doilea an când Alexandru Tomescu este invitat să susţină concertul aniversar de ziua Italiei. Astfel, în impozanta sală a Ateneului, el va face să răsune încă o dată celebra vioară Stradivarius din 1702.

Legătura dintre Alexandru Tomescu şi cultura italiană este una strânsă şi mult mai veche. Anul trecut, Alexandru Tomescu a fost decorat cu Ordinul "Steaua Italiei" în grad de Cavaler pentru merite deosebite în promovarea culturii italiene.

În 1995, Alexandru Tomescu a câştigat Concursul Internaţional "Niccolò Paganini" de la Genova, Italia. De-a lungul anilor violonistul a consacrat multe ore de studiu diferiţilor compozitori italieni, totul culminând cu proiectul "Paganini - înger sau demon" prezentat în Turneul Naţional Stradivarius din 2011, când cele 24 de "Capricii" de Paganini - cântate fără întrerupere - au fost combinate cu scurtmetraje. Totodată, versiunea oferită de Alexandru Tomescu "Concertului nr. 2" de Niccolò Paganini se regăseşte pe o înregistrare recomandată de prestigioasa revistă Classica (Franţa) la rubrica "Descoperirea lunii" în 1999.

Concertul aniversar din 3 iunie îl are ca protagonist şi pe maestrul Andrea Coen. Renumitul artist italian a absolvit muzicologia la Universitatea Sapienza din Roma şi a obţinut diploma de licenţă în clavecin de la Royal College of Music din Londra. El are o carieră concertistică bogată în Italia, Europa, SUA şi Japonia, susţinând recitalurila clavecin, orgă şi piano forte, atât solo, cât şi împreună cu diverse ansambluri vocale şi camerale. Andrea Coen colaborează cu artişti precum Christopher Hogwood, Monica Huggett, Aris Christofellis, Sergio Azzolini, dar şi cu ansamblurile Seicentonovecento, Modo Antiquo, Collegium Pro Musica, L'Arte dell'arco şi Odhecaton. Coen este consultant muzical pentru reţeaua italiană de radio şi televiziune (Radiotelevisione Italiana) şi pentru reţeaua de radio a Vaticanului (Radio Vaticana).

El este profesor de clavecin şi instrumente vechi cu clape la Conservatorul de Stat din L’Aquila (Italia) şi a fost numit prim organist la biserica San Giacomo in Augusta (Roma). În 2008, Andrea Coen a susţinut recitaluri foarte apreciate la Fitzwilliam College, Cambridge, Ravenna Festival şi Tokyo Opera City. Înregistrările sale solo apar sub mărcile Stradivarius, Dynamic, EMI, Deutsche Harmonia Mundi, Denon, Musicaimmagine Records şi Bongiovanni.

Biletele pentru acest concert pot fi cumpărate de la casa de bilete a Ateneului Român.

Evenimentul este organizat de Ambasada Italiei la Bucureşti şi Filarmonica "George Enescu.