Joi, 28 mai 2015, ora 17.30, la Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti (Soseaua Kiseleff, nr. 3) va avea loc vernisajul primei expozitii personale de grafica a artistei Rada Nita, „Tus in traista“. Expozitia, organizata cu sprijinul Institutului Cultural Roman, va fi deschisa in Sala Acvariu a MTR in perioada 28 mai – 14 iunie 2015.

"Tus in traista" Foto: Afis expozitie

Vor lua cuvantul in cadrul vernisajului Virgil Nitulescu (director al Muzeului National al Taranului Roman), Ioana Popescu (director al Directiei Cercetare a Muzeului National al Taranului Roman) si scriitoarea Simona Sora.

Aflata intre o Polonie vrajita, populata de spirite ale casei si fete ale padurii, si o Romanie mitologica, intens personala, arta Radei Nita se construieste pe granita subtila dintre vis si halucinatie; de acolo ne parvin ecourile propriilor angoase, imaginile propriilor temeri, figurile propriilor nelinisti. Visez la o analiza jungiana a lucrarilor din aceasta prima expozitie a sa, minunata Tus in traista! (Simona Sora)

Rada Nita (nascuta in 1989, la Cluj-Napoca) a lucrat in atelierul profesorului Przemysław Tyszkiewicz, la Akademia Sztuk Pięknych, Wrocław, Polonia. Este doctorand al Universitatii de Arta si Design din Cluj-Napoca, sectia Grafica, cu tema „Gravura intaglio in tarile slave. Ipostaze ale fantasticului". A participat la plein-airul de gravura de la Muzeul de Hartie din Duszniki-Zdrój, Polonia (aprilie 2012) si la diverse festivaluri (a XXIV-a editie a Bienalei Internationale de Exlibris Malbork, Polonia, 2013, a XVII-a editie a Bienalei Internationale de Gravura Varna, Bulgaria, 2013; Global Print 2013 - Douro, Portugalia; a VIII-a editie a Trienalei de Grafica Mica, Vilnius, Lituania, 2013, Competitia Internationala de Ex Libris Varna, Bulgaria, 2014).