A XXIII-a ediție a Galei Premiilor UNITER va avea loc luni seara, la Sala Mare a Teatrului Național din București și va fi transmisă în direct pe TVR 1, de la ora 21.00. Spectacolul-eveniment, care răsplăteşte performanţa în teatrul românesc, va avea loc in Sala Mare a TNB avandu-l amfitrion pe Ion Caramitru, informeaza Agerpres.

Sala Mare a TNBFoto: Teatrul National Bucuresti

Sunt şi în acest an două categorii de premii - premiile pentru întreaga activitate, premii speciale şi premiul de excelenţă stabilite de Senatul UNITER, şi nominalizările pentru actori/actriţe rol principal şi secundar, cel mai bun spectacol, regizor, scenograf, premiul pentru critică şi premiul pentru debut. De asemenea, se mai acordă premii pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic şi cel mai bun spectacol de teatru TV.

Regizorul Alexandru Hausvater, actorii Vladimir Jurăscu şi Mihaela Arsenescu Werner, scenografa Clara Labancz şi criticul Mira Iosif vor fi recompensaţi cu premii pentru întreaga activitate, iar regizorului britanic Peter Brook i se va oferi premiul de excelenţă al ediţiei 2015, ca "omagiu pentru aportul şi impactul spectacolelor sale asupra teatrului românesc".

Un premiu special se va acorda Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti "pentru Galele Absolvenţilor".

Pentru a XXIII-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Monica Andronescu, Mircea Morariu şi Maria Zărnescu.

Amfitrionul Galei UNITER va fi, ca în fiecare an, preşedintele Uniunii, actorul Ion Caramitru. Pentru prima dată în istoria Galei, s-au pus în vânzare bilete pentru spectacolul care va celebra 25 de ani de la înfiinţarea UNITER.

Tot în premieră Uniunea a derulat o campanie online de promovare a artiştilor aflaţi în competiţie, atât oamenii de teatru cât şi publicul larg având posibilitatea să-şi voteze preferaţii.

Evenimentul va fi transmis live pe postul naţional de televiziune TVR 1, Radio România Cultural şi pe site-ul uniter.ro.